Kolejna wariacja na temat ciasta francuskiego - nadal w konwencji "cokolwiek było w lodówce": papryka, cebula, pieczarki, mrożona kukurydza, żółty ser... Jeśli nie mamy ochoty na danie jarskie, dodajemy parówkę, pokrojoną w kostkę szynkę czy kiełbaskę:)
SKŁADNIKI (2 porcje) :
- rolka ciasta francuskiego
- pół papryki
- 1 cebulka
- 4 pieczarki
- parówka, szynka czy kiełbasa
- garść mrożonej kukurydzy
- lub dowolne inne warzywa z lodówki
- garść startego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę, pieczarki, paprykę, parówkę pokroić i przesmażyć na patelni, dodać kukurydzę i doprawić solą, pieprzem lub ulubionymi ziołami. Przestudzić (jeżeli nakładamy ciepły farsz na ciasto francuskie, mamy gwarancję, że się porozrywa przy przenoszeniu na blaszkę, więc albo studzimy farsz, albo nakładamy farsz na kawałek ciasta leżący już na blaszce:)
2. Rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i przekroić ją na pół i jeszcze raz na pół (poprzecznie), tak aby powstały 4 w miarę równe prostokąty.
3. Tworzymy żaluzje: dwa prostokąty nacinamy pionowymi cięciami, zostawiając około 1cm-1.5cm od każdego brzegu prostokąta
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blaszce prostokąty nienacinane i nakładamy an nie przygotowany wcześniej farsz, posypujemy startym żółtym serem i przykładamy prostokąt żaluzjowy, brzegi zalepiamy i ozdobnie podwijamy.
5. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.
ach, cudna nazwa!:-) i wyglądem zachęca bardzo.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie i to jest w tym najpiękniejsze, że można do niego wrzucić to co masz pod ręką :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, można wykorzystać resztki z lodówki.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się i to bardzo! :D
OdpowiedzUsuń