Tapenade to przepis prowansalski bazujący na oliwkach (zazwyczaj czarnych), kaparach i oliwie z oliwek, w zależności od regionu dodaje się czosnek, zioła, anchois, sok z cytryny lub brandy. Ja wybrałam wersję z czosnkiem niedźwiedzim i ząbkiem zwykłego. Całość najlepiej posiekać nożem lub półksiężycem, bo blender zrobi z tego papkę, a drobno posiekane tapenade prezentuje się dużo lepiej. A smakuje... po prostu poezja:)
SKŁADNIKI:
- 100 g zielonych oliwek (bez pestek i bez nadzienia)- 2 łyżeczki kaparów
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżeczki oliwy, w której marynowały się suszone pomidory (można zastąpić zwykłą oliwą z oliwek)
PRZYGOTOWANIE:
1. Na deskę wyłożyć oliwki i drobno posiekać.2. Dodać kapary i siekać dalej
3. Dodać ząbek czosnku pokrojony w plasterki i siekać dalej.
4. Dodać czosnek niedźwiedzi i kontynuować siekanie.
5. Przełożyć wszystko do miseczki, dolać oliwę i wymieszać. Gotowe!
6. Świetnie pasuje na chrupiącej bułeczce pod plasterkiem serka brie.
świetne na szybką przekąskę zwłaszcza jak mamy tą pyszność przygotowaną wcześniej :)
OdpowiedzUsuń