[jeszcze nie wypróbowane]
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mączystych ziemniaków
- 200 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g tartego żółtego sera (parmezanu)
- 100 g wędzonej szynki
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- rozmaryn, tymianek
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zemleć lub utłuc na puree.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ziemniakami.
3. Dodać parmezan, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz jajka roztrzepane z oliwą i mlekiem.
4. Doprawić roztartym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem.
5. Ciasto wymieszać i nałożyć łyżką do natłuszczonych foremek do babeczek-muffinek (lub na specjalnej blaszce do muffinek) napełniając je do 2/3 wysokości.
6. Piec około 30 minut na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 180 st. Potem wyjąć, ostudzić i zjeść:)
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mączystych ziemniaków
- 200 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g tartego żółtego sera (parmezanu)
- 100 g wędzonej szynki
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- rozmaryn, tymianek
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zemleć lub utłuc na puree.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ziemniakami.
3. Dodać parmezan, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz jajka roztrzepane z oliwą i mlekiem.
4. Doprawić roztartym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem.
5. Ciasto wymieszać i nałożyć łyżką do natłuszczonych foremek do babeczek-muffinek (lub na specjalnej blaszce do muffinek) napełniając je do 2/3 wysokości.
6. Piec około 30 minut na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 180 st. Potem wyjąć, ostudzić i zjeść:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za uwagi i komentarze:D
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.