SKŁADNIKI:
- specjalny ryż do sushi (500g)
- glony nori (8-10 listków)
- marynowany imbir
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- wasabi
- czarny sezam
- ogórek pokrojony w długie słupki
- awokado pokrojone z długie słupki
- sałata
- serek philadelphia
- paluszki krabowe
- łosoś (surowy kupiony w specjalistycznym sklepie, a jeśli ten sklep znajduje sie za daleko, to można kupić łososia solonego z koperkiem - byleby nie był wędzony)
PRZYGOTOWANIE:
1. Sushi to nie danie z surowej ryby, tylko danie z ryżu, więc najważniejszy jest właśnie ryż, który należy:
- dokładnie opłukać pod zimną wodą
- zalać wodą i namoczyć przez 30 minut
- odlać wodę, przełożyć na patelnię, zalać 2,5 szklanki wody, zagotować i przez 3 minuty gotować pod przykryciem na dużym ogniu, następnie skręcić ognień, gotować jeszcze przez 10 min, potem wyłączyć całkiem, i pozostawić na 15 minut aby "doszedł"
- na koniec ryż powinien być sklejony:)
- nastepnie przyprawiamy ryż specjalną zaprawą do ryżu, którą można w prosty sposób zrobić samemu:)
2. Zaprawa: mieszamy 6 łyżek ocet ryżowego, 5 łyżek cukru, 2 łyżeczki soli i dodajemy do ryżu, delikatnie mieszając drewnianą łyżką
3. Jeżeli nie posiadamy bambusowej maty, w zwijaniu sushi można sobie pomóc czystym kuchennym ręcznikiem. Więc na ręczniku układamy listek nori, nakładamy porcję ryżu tak aby zajęła 3/4 listka nori.
Przez środek ryżu smarujemy palcem linię z wasabi, układamy pasek a ogórka lub awokado, na to można położyć pasek z serka philadelphia, rybkę, sałatę, posypać czarnym sezamem - konfiguracja dowolna. Trzeba tylko zachować zasadę, aby wykorzystać co najmniej 2-3 skałdniki w tym coś rybnego oczywiście:)
Zwijamy, podwiając ręcznik, i kroimy na mniej więcej 1 cm - 1.5 cm palterki
4. Sushi należy jeść paleczkami lub palcami, broń boże widelcem! Podajemy z marynowanym imbirem, sos sojowy każdy może sobie indywidualnie wymieszać z wasabi na oddzielnym talerzyku - w proporcjach wg uznania.
Smacznego
- glony nori (8-10 listków)
- marynowany imbir
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- wasabi
- czarny sezam
- ogórek pokrojony w długie słupki
- awokado pokrojone z długie słupki
- sałata
- serek philadelphia
- paluszki krabowe
- łosoś (surowy kupiony w specjalistycznym sklepie, a jeśli ten sklep znajduje sie za daleko, to można kupić łososia solonego z koperkiem - byleby nie był wędzony)
PRZYGOTOWANIE:
1. Sushi to nie danie z surowej ryby, tylko danie z ryżu, więc najważniejszy jest właśnie ryż, który należy:
- dokładnie opłukać pod zimną wodą
- zalać wodą i namoczyć przez 30 minut
- odlać wodę, przełożyć na patelnię, zalać 2,5 szklanki wody, zagotować i przez 3 minuty gotować pod przykryciem na dużym ogniu, następnie skręcić ognień, gotować jeszcze przez 10 min, potem wyłączyć całkiem, i pozostawić na 15 minut aby "doszedł"
- na koniec ryż powinien być sklejony:)
- nastepnie przyprawiamy ryż specjalną zaprawą do ryżu, którą można w prosty sposób zrobić samemu:)
2. Zaprawa: mieszamy 6 łyżek ocet ryżowego, 5 łyżek cukru, 2 łyżeczki soli i dodajemy do ryżu, delikatnie mieszając drewnianą łyżką
3. Jeżeli nie posiadamy bambusowej maty, w zwijaniu sushi można sobie pomóc czystym kuchennym ręcznikiem. Więc na ręczniku układamy listek nori, nakładamy porcję ryżu tak aby zajęła 3/4 listka nori.
Przez środek ryżu smarujemy palcem linię z wasabi, układamy pasek a ogórka lub awokado, na to można położyć pasek z serka philadelphia, rybkę, sałatę, posypać czarnym sezamem - konfiguracja dowolna. Trzeba tylko zachować zasadę, aby wykorzystać co najmniej 2-3 skałdniki w tym coś rybnego oczywiście:)
Zwijamy, podwiając ręcznik, i kroimy na mniej więcej 1 cm - 1.5 cm palterki
4. Sushi należy jeść paleczkami lub palcami, broń boże widelcem! Podajemy z marynowanym imbirem, sos sojowy każdy może sobie indywidualnie wymieszać z wasabi na oddzielnym talerzyku - w proporcjach wg uznania.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za uwagi i komentarze:D
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.