SKŁADNIKI:
- 300 g filetu świeżego łososia
- 1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
- 130 g łososia wędzonego
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1, 5 łyżki posiekanego koperku
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki gęstej śmietany 18% lub majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Filet świeżego łososia umyć i osuszyć, ułożyć skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, posypać solą oraz pieprzem, zawinąć luźno boki folii tworząc paczuszkę. Ułożyć ją na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone i łatwo będzie dzieliło się na cząstki.
2. Łososia ostudzić i wybierając wszystkie ości odrywać po kawałeczku cząstki mięsa, następnie wkładać je do miski, skórkę z łososia wyrzucić. Większe kawałki pokroić na desce.
3. Łososia wędzonego drobniutko posiekać i przełożyć do miski z łososiem świeżym. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, pokrojone w kostkę ziemniaki, śmietanę lub majonez, musztardę. Delikatnie wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schłodzić w lodówce (około 2 godziny), podawać z grzankami, ogórkiem kiszonym i kieliszkiem białego wina na przekąskę lub na szwedzki stół. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
- 300 g filetu świeżego łososia
- 1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
- 130 g łososia wędzonego
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1, 5 łyżki posiekanego koperku
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki gęstej śmietany 18% lub majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Filet świeżego łososia umyć i osuszyć, ułożyć skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, posypać solą oraz pieprzem, zawinąć luźno boki folii tworząc paczuszkę. Ułożyć ją na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone i łatwo będzie dzieliło się na cząstki.
2. Łososia ostudzić i wybierając wszystkie ości odrywać po kawałeczku cząstki mięsa, następnie wkładać je do miski, skórkę z łososia wyrzucić. Większe kawałki pokroić na desce.
3. Łososia wędzonego drobniutko posiekać i przełożyć do miski z łososiem świeżym. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, pokrojone w kostkę ziemniaki, śmietanę lub majonez, musztardę. Delikatnie wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schłodzić w lodówce (około 2 godziny), podawać z grzankami, ogórkiem kiszonym i kieliszkiem białego wina na przekąskę lub na szwedzki stół. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za uwagi i komentarze:D
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.