SKŁADNIKI:
80 dkg filetów z pangi (może to być inna ryba o białym mięsie)
1/2 pęczka natki
1 cytryna
1 łyżka kaparów
4 łyżki schłodzonego masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE:
80 dkg filetów z pangi (może to być inna ryba o białym mięsie)
1/2 pęczka natki
1 cytryna
1 łyżka kaparów
4 łyżki schłodzonego masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE:
1. Jeśli filety są zamrożone, to wcześniej je odmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety dzielimy na 4 porcje, solimy i oprószamy pieprzem.
2. Natkę płuczemy, strząsamy nadmiar wody a później drobno siekamy.
3. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące i smażymy na dużym ogniu 1 minutę. Zmniejszamy ogień, odwracamy rybę i dosmażamy jeszcze 2 - 4 minuty. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, najlepiej do nagrzanego do 50 - 80 st. piekarnika. Do garnuszka wlewamy sok z cytryny i dodajemy małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polewamy filety i krótko podgrzewamy.
5. Doskonałe z ziemniakami w mundurkach.
2. Natkę płuczemy, strząsamy nadmiar wody a później drobno siekamy.
3. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące i smażymy na dużym ogniu 1 minutę. Zmniejszamy ogień, odwracamy rybę i dosmażamy jeszcze 2 - 4 minuty. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, najlepiej do nagrzanego do 50 - 80 st. piekarnika. Do garnuszka wlewamy sok z cytryny i dodajemy małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polewamy filety i krótko podgrzewamy.
5. Doskonałe z ziemniakami w mundurkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za uwagi i komentarze:D
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.