SKŁADNIKI:
- 0,5 kg solonych śledzi
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka Paprini Italiano
- 1 łyżeczka gorczycy białej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 50 ml octu winnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 8-10 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie zamoczyć w wodzie na 10 minut, a następnie pokroić na kawałki.
2. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oleju i dodać wszystkie zioła i przyprawy
3. Ostudzoną marynatą polewamy śledzie i podajemy jako zakąskę
4. Najlepszy smak uzyskamy, jeśli śledzie będą się marynowały przez 2 dni przed podaniem.
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka Paprini Italiano
- 1 łyżeczka gorczycy białej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 50 ml octu winnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 8-10 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie zamoczyć w wodzie na 10 minut, a następnie pokroić na kawałki.
2. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oleju i dodać wszystkie zioła i przyprawy
3. Ostudzoną marynatą polewamy śledzie i podajemy jako zakąskę
4. Najlepszy smak uzyskamy, jeśli śledzie będą się marynowały przez 2 dni przed podaniem.
Nie będa za słone? Tylko 10 min. moczenia?
OdpowiedzUsuńjak robiłam wg tego przepisu to nie były za słone, ale może to zależy od śledzia...
OdpowiedzUsuń