poniedziałek, 15 grudnia 2008

Śledzie w korzennej marynacie

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg solonych śledzi
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka Paprini Italiano
- 1 łyżeczka gorczycy białej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 50 ml octu winnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 8-10 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE:

1. Śledzie zamoczyć w wodzie na 10 minut, a następnie pokroić na kawałki.
2. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oleju i dodać wszystkie zioła i przyprawy
3. Ostudzoną marynatą polewamy śledzie i podajemy jako zakąskę
4. Najlepszy smak uzyskamy, jeśli śledzie będą się marynowały przez 2 dni przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Nie będa za słone? Tylko 10 min. moczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. jak robiłam wg tego przepisu to nie były za słone, ale może to zależy od śledzia...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.