sobota, 30 czerwca 2012

Lody na patyku

W pewnym sieciowym sklepie kosmetyczno-drogeryjnym, którego nazwa (rozpoczynająca się na literę "r") wskazuje na istnienie ukrytej opcji niemieckiej nawet w tej branży, można obecnie nabyć drogą kupna w cenie wielce atrakcyjnej (8,99PLN) pojemnik do przygotowywania lodów na patyku (na 12 sztuk), zwanych w pewnych kręgach lodami wodnistymi. Ja za zamrożoną wodą z sokiem akurat nie przepadam, ale od czego ma sie wyobraźnię! I trochę sobie poszalałam:)

O tym jak zrobić loda pisała już Aurora... ale to był lód z jajkami, a mój jest całkowicie bez jaj:) Jest to świetna opcja dla tych, którzy nie mogą jeść surowych jajek, bądź panicznie boją się salmonelli, ptasich gryp, katarów, przeziębień i innych takich... Smacznego!:)


lody malinowo-kokosowe


SKŁADNIKI (5 lodów, wliczone podjadanie masy przed zamrożeniem:):
- 250g malin
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego



PRZYGOTOWANIE:
1. Maliny umyć i wrzucić do rondelka, zasypać cukrem i podgrzewać aż puszczą sok; można im trochę pomóc rozgniatając je łyżką.
2. Tak przygotowane maliny zdjąć z rondelka i przetrzeć przez drobne sito do miseczki (wycisnąć z nich tyle miąższu, ile się da:)
3. Do malinowego musu/syropu dodajemy dwie duże łyżki gęstej części mleka kokosowego (to, co z reguły zastajemy na wierzchu w puszce).
4. Gotową masę przelać do formy do lodów na patyku.


lody śliwkowo-czekoladowe z nutką cynamonu

SKŁADNIKI (3-4 lody, tu podjadanie wzięło górę i mi wyszły tylko 2 mimo, iz proporcje są dwa razy większe):
- 4 łyżki powideł
- 8 łyżek wody mineralnej
- 2 łyżki dobrego kakao
- szczypta cynamonu
- 1-2 brązowego cukru


PRZYGOTOWANIE:
1. Do miseczki wrzucić powidła, kakao i cynamon (opcjonalnie) i dolać wodę.
2. Całość dokładnie wymieszać i spróbować - w razie konieczności dosłodzić brązowym cukrem (dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści).
3. Gotową masę przelać do formy do lodów na patyku.


lody morelowo-migdałowe z kwiatem lawendy

SKŁADNIKI (5 lodów):
- 8 dojrzałych moreli
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżka syropu barmańskiego (do kawy, drinków) o smaku amaretto
- szczypta lawendy


PRZYGOTOWANIE:
1. Do miseczki włożyć przepołowione morele bez pestek i cukier - całość zmiksować blenderem na dość jednolitą masę.
2. Dodać syrop migdałowy i lawendę - dokładnie wymieszać łyżką.
3. Gotową masę przelać do formy do lodów na patyku.

Tak przygotowane lody mrozimy około 3-4 godziny, a najlepiej o nich zapomnieć i przypomnieć sobie o ich istnieniu dopiero następnego dnia. Aby skutecznie wyjąć loda na patyku z pojemnika, najlepiej nalać ciepłej wody do kubka, włożyć część pojemnika z porcją loda do tegoż kubeczka i delikatnie poruszając patyczkiem spróbować wyjąć loda z opakowania.

37 komentarzy:

  1. Jesteś boska! A nawet bardziej. Twoje lody zrobiłyby nie tylko sensację na Bałtyku, ale głównie w moim mieszkaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, cieszę się, że ci się podobają:))) polecam wypróbować, to nic trudnego:)

      Usuń
  2. No poszalałaś rzeczywiście! lawendę mam i nie wiedziałam jak ją wykorzystać...no chyba, że padnie! ale zaintrygowały mnie lody śliwkowo czekoladowe- cóż to za smak? nie umiem sobie nawet wyobrazić- zostaw jednego na czwartek:)buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lawenda dobrze się komponuje z morelami:) a śliwka i kakao to połączenie, też zgrane moim zdaniem, które poznałam z takich jednych wafelków, których nie mogę ostatnio nigdzie dostać, a są to moje ulubione:) zrobię kolejne na czwartek, bo te chyba tak długo nie wytrzymają:)

      Usuń
  3. Cudne lody!
    Biorę z każdego smaku po jednym...
    Co Ty na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. częstuj się Amber - do woli:)))

      Usuń
  4. Co za lodowe szaleństwo i te smaki jestem pod wrażeniem
    jak smakują???a raczej które smakowały ci najbardziej???
    U mnie twoje jagodzianki królują,zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekolada i śliwka, to wiedziałam że będzie dobrze smakować:) ale chyba największym zaskoczeniem dla mnie była malina i kokos - super smak:)

      hehe, cieszę się, że mogłam cię zainspirować jagodziankowo:))) smacznego!

      Usuń
  5. Babooooo, nienawidzę Twojego bloga!!!! :D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe :DDDD się nie smuć, tylko sobie takie zrób, bo to nic trudnego kochana:))))

      Usuń
  6. wow;-)świetne!a skąd wziąć lawendę?taką z krzaka???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kiedyś kupiłam suszoną lawendę w sklepie z różnymi przyprawami, ale nie w PL:) i są to po prostu ususzone fioletowe kwiatki, więc myślę, że taka z krzaka też się nada, o ile jest to pewny krzak (nie przy ruchliwej szosie, nie obsikany przez koty i takie tam...)

      Usuń
  7. Też kupiłam te foremki w sklepie na R! Zaczynam lodową manię w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taką okazję trudno przepuścić:) udanego lodo-robienia:)

      Usuń
  8. Ale poszalałaś!
    Foremki mam więc też sobie poszaleję;)
    Pierwsze będą malinowe z kokosem.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heh, to super:) wybrałaś mój ulubiony smak spośród tych trzech:)

      Usuń
  9. Wyglądają niezwykle apetycznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm... ekstra lody dla ochłody :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i do tego ekstra pogoda na lody:)))

      Usuń
  11. Szaleństwo lodowe opanowało Poznań, niezła lodowa jazda, zabieram się nawet na gapę, jak nie dostanę biletu! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wpadaj, byle szybko, bo znikają w oka mgnieniu:)

      Usuń
  12. Jakie cudne kolory i świetne połączenia smakowe! Spróbowałabym chętnie każdego rodzaju :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) każdy smak jest na swój sposób wyjątkowy:)

      Usuń
  13. a ja wiem, cóż to za sklep xd
    bo i sama takowe pudełeczka na lody nabyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to super! ciekawe co ty nam lodowego wyczarujesz Karmel-itko:)

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się podobają:)

      Usuń
  15. Też mam podobne foremki i chętnie eksperymentuję z lodami. Z Twoich propozycji ( a wszystkie są świetne) wybrałabym morelowe z lawendą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nabyć drogą kupna :D uwielbiam ten tekst ;)
    Ładnie zaszalałaś ze smakami :)
    A w "r" można czasem wypatrzeć różne smaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. o rany!!!!!ale mam smaka na lody teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam, pyszności ! Malinowo-kokosowe najbardziej mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne! Muszę sobie takie foremki kupić, bo bez nich ani rusz ;p


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...