sobota, 7 kwietnia 2012

Cytrynowiec

Cytrynowiec zniknął szybciej niż powstawał i nie doczekał się świąt:))) Okazało się, że cała rodzinka (poza moim czekoladofilem Miśkiem) lubi takie warstwowe, delikatnie śmietankowe i idealnie cytrynowe ciacho:) Z podanych proporcji wyszło 12 kawałków w kwadratowej foremce, każdy wielkości herbatnika:) Gorąco polecam, jeśli jeszcze nie zdecydowaliście jakie ciasto zrobić na święta, to zapewniam, że cytrynowiec to dobry wybór:)


Wesołych, smacznych i rodzinnych świąt - życzy goh. i jej Miśku :)))

SKŁADNIKI:
biszkopt (proporcje na kwadratową blaszkę, rośnie idealnie niewysokie:):
- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- paczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej

masa cytrynowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 duża cytryna i skórka otarta z tej cytryny
- kostka masła

masa śmietankowa:
- 0,5 l śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 opakowania "fixu" do śmietany

wykończenie:
- sok z cytryny
- 12 herbatników "petitki" lub maślane (prostokątne)
- cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować biszkopt: ubić 3 jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki rozpuszczonego, letniego masła, 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - całość zmiksować, wylać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie biszkopt ostudzić.
2. Przygotować masę cytrynową: budynie śmietankowe ugotować w 0,5l wody. Do gorącego budyniu dodać 1 suchą galaretkę cytrynową i zmiksować mikserem, aby się dobrze rozpuściła. Dodać sok z 1 cytryny i skórkę cytrynową i dalej miksować. Masę przestudzić, a następnie dodać do niej kostkę miękkiego masła i ubić wszystko na gładką masę, którą przekładamy na ostudzony biszkopt.
3. Przygotować masę śmietankową: ubić 0,5l śmietany z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zagęstnikiem (fixem) do śmietany, następnie ułożyć warstwę na masie cytrynowej.
4. Na masie śmietankowej ułożyć herbatniki, posmarować wodą z sokiem cytrynowym przy pomocy pędzelka, a następnie całość polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i pozostałego soku cytrynowego.
5. Ciasto schłodzić w lodówce:))) (ja jeszcze wielkanocnie ozdobiłam kawałek ciasta piankowym kurczakiem i zieloną posypką)


Przepis pochodzi z tej stronki.

34 komentarze:

  1. Jedno z moich najukochańszych ciast, wygrywa (czasem!) nawet z czekoladowym... ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się na kawałek, ale skoro już niema to może zamówię sobie u Ciebie porcyjkę po świętach!
    Gosiu, najpiękniejsze, świąteczne,
    wielkanocne życzenia składam Tobie
    i Twoim bliskim z całego serca! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dobra, bo Miśku nie jest jego wielbicielem, a jak zrobię kolejną blaszkę, to będę potrzebowała pomocnika do wcinania kolejnych kawałków:))) Wam również życzę wszystkiego pięknego w te święta!:)))

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. no to przyjmuję zapisy na kolejną blachę!:)))

      Usuń
  4. Gosiu życzę Wam Zdrowych i Spokojnych Świat oraz lanego poniedziałku rzecz jasna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wam również życzymy wesołych i spokojnych świąt:))) pozdrawiamy!

      Usuń
  5. jaki pyszny i lekki :)
    wesołego alleluja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, równie lekko znika z talerzyka:) wesołych świąt!

      Usuń
  6. Wcale się nie dziwię, że ciacho zostało pochłonięte - bardzo lubię takie kwaskowate smaki :). Sama dziś zrobiłam babkę bardzo cytrynową, a do drożdżowego dodałam dżem z porzeczek, czyli wszystko kwaśne ;).

    Przyjemnych świątecznych chwil Goh. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem miłośnikiem kwaśnych smaków:))) a takie baby cytrynowe to po prostu uwielbiam:) Tobie również życzę miłych i udanych świąt:)

      Usuń
  7. nie jadłam jeszcze, ale wygląda wspaniale!
    i nawet nie jest bardzo pracohchłonny. zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, to polecam koniecznie:) ja odkąd spróbowałam pierwszy raz u teściów, to miałam ochotę na takie właśnie ciasto:))) i okazało się, że nie jest wcale takie trudne w przygotowaniu:)

      Usuń
  8. Nie dziwię się, że tak błyskawicznie zniknął. Wygląda wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, no ja miałam nadzieję, że nie będzie miał takiego wzięcia i więcej będzie dla mnie:) ale się nie udało ;) dzięki i pozdrawiam!

      Usuń
  9. cudnie wygląda:)

    wesołych Świąt dla Was:***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) Wesołych Świąt dla Was również i szybkiego powrotu do zdrowia:)))

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Tobie również wesołych świąt spędzonych w miłej atmosferze:)

      Usuń
  11. pięknych
    Świąt życzę
    oprószonych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie przywiozłam od cioci identyczne ciacho;)taka świąteczna wymianka;)
    pięknych świąt pełnych słońca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciastowe wymianki są pyszne:))) dzięki za życzenia:)

      Usuń
  13. wygląda smakowicie :)))

    Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za komplementowanie ciacha i życzenia świąteczne:))) pozdrawiam!

      Usuń
  14. no piękne! ja też lubię takie ciasta. Poza tym słodkości cytrynowe są dla mnie wyborne. Ja bym pewnie nie użyła fixu do śmietany, mam fiksację na temat wszelakich fiksów ;)

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, ja też je uwielbiam:) jeśli nie jesteś zwolenniczką fixów, to polecam mascarpone zmiksowane z mlekiem (aby było trochę lżejsze, ale jednocześnie intensywnie sztywne:))) pozdrawiam!

      Usuń
  15. Już po świętach.. ale nic straconego, teraz też jest odpowiednia chwila na przygotowanie takiego Słodziaka Cytrynowego ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. na jaki wymiar blaszki jest ciasto?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...