Cytrynowiec zniknął szybciej niż powstawał i nie doczekał się świąt:))) Okazało się, że cała rodzinka (poza moim czekoladofilem Miśkiem) lubi takie warstwowe, delikatnie śmietankowe i idealnie cytrynowe ciacho:) Z podanych proporcji wyszło 12 kawałków w kwadratowej foremce, każdy wielkości herbatnika:) Gorąco polecam, jeśli jeszcze nie zdecydowaliście jakie ciasto zrobić na święta, to zapewniam, że cytrynowiec to dobry wybór:)
Wesołych, smacznych i rodzinnych świąt - życzy goh. i jej Miśku :)))
SKŁADNIKI:
biszkopt (proporcje na kwadratową blaszkę, rośnie idealnie niewysokie:):
- 3 jaja
- 4 łyżki cukru
- paczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
masa cytrynowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 duża cytryna i skórka otarta z tej cytryny
- kostka masła
- 4 łyżki cukru
- paczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
masa cytrynowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 duża cytryna i skórka otarta z tej cytryny
- kostka masła
masa śmietankowa:
- 0,5 l śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 opakowania "fixu" do śmietany
- cukier waniliowy
- 3 opakowania "fixu" do śmietany
wykończenie:
- sok z cytryny
- 12 herbatników "petitki" lub maślane (prostokątne)
- cukier puder
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować biszkopt: ubić 3 jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki rozpuszczonego, letniego masła, 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - całość zmiksować, wylać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie biszkopt ostudzić.
2. Przygotować masę cytrynową: budynie śmietankowe ugotować w 0,5l wody. Do gorącego budyniu dodać 1 suchą galaretkę cytrynową i zmiksować mikserem, aby się dobrze rozpuściła. Dodać sok z 1 cytryny i skórkę cytrynową i dalej miksować. Masę przestudzić, a następnie dodać do niej kostkę miękkiego masła i ubić wszystko na gładką masę, którą przekładamy na ostudzony biszkopt.
3. Przygotować masę śmietankową: ubić 0,5l śmietany z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zagęstnikiem (fixem) do śmietany, następnie ułożyć warstwę na masie cytrynowej.
4. Na masie śmietankowej ułożyć herbatniki, posmarować wodą z sokiem cytrynowym przy pomocy pędzelka, a następnie całość polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i pozostałego soku cytrynowego.
5. Ciasto schłodzić w lodówce:))) (ja jeszcze wielkanocnie ozdobiłam kawałek ciasta piankowym kurczakiem i zieloną posypką)
3. Przygotować masę śmietankową: ubić 0,5l śmietany z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zagęstnikiem (fixem) do śmietany, następnie ułożyć warstwę na masie cytrynowej.
4. Na masie śmietankowej ułożyć herbatniki, posmarować wodą z sokiem cytrynowym przy pomocy pędzelka, a następnie całość polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i pozostałego soku cytrynowego.
5. Ciasto schłodzić w lodówce:))) (ja jeszcze wielkanocnie ozdobiłam kawałek ciasta piankowym kurczakiem i zieloną posypką)
Przepis pochodzi z tej stronki.
Jedno z moich najukochańszych ciast, wygrywa (czasem!) nawet z czekoladowym... ;))
OdpowiedzUsuńmoje naj, najukochańsze:))) pozdrawiam!
UsuńSkusiłabym się na kawałek, ale skoro już niema to może zamówię sobie u Ciebie porcyjkę po świętach!
OdpowiedzUsuńGosiu, najpiękniejsze, świąteczne,
wielkanocne życzenia składam Tobie
i Twoim bliskim z całego serca! Buziaki!
no dobra, bo Miśku nie jest jego wielbicielem, a jak zrobię kolejną blaszkę, to będę potrzebowała pomocnika do wcinania kolejnych kawałków:))) Wam również życzę wszystkiego pięknego w te święta!:)))
UsuńPoproszę kawałek!;)
OdpowiedzUsuńno to przyjmuję zapisy na kolejną blachę!:)))
UsuńGosiu życzę Wam Zdrowych i Spokojnych Świat oraz lanego poniedziałku rzecz jasna:)
OdpowiedzUsuńWam również życzymy wesołych i spokojnych świąt:))) pozdrawiamy!
Usuńjaki pyszny i lekki :)
OdpowiedzUsuńwesołego alleluja
hehe, równie lekko znika z talerzyka:) wesołych świąt!
UsuńWcale się nie dziwię, że ciacho zostało pochłonięte - bardzo lubię takie kwaskowate smaki :). Sama dziś zrobiłam babkę bardzo cytrynową, a do drożdżowego dodałam dżem z porzeczek, czyli wszystko kwaśne ;).
OdpowiedzUsuńPrzyjemnych świątecznych chwil Goh. :)
też jestem miłośnikiem kwaśnych smaków:))) a takie baby cytrynowe to po prostu uwielbiam:) Tobie również życzę miłych i udanych świąt:)
Usuńnie jadłam jeszcze, ale wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńi nawet nie jest bardzo pracohchłonny. zapisuję.
och, to polecam koniecznie:) ja odkąd spróbowałam pierwszy raz u teściów, to miałam ochotę na takie właśnie ciasto:))) i okazało się, że nie jest wcale takie trudne w przygotowaniu:)
UsuńNie dziwię się, że tak błyskawicznie zniknął. Wygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńhehe, no ja miałam nadzieję, że nie będzie miał takiego wzięcia i więcej będzie dla mnie:) ale się nie udało ;) dzięki i pozdrawiam!
Usuńcudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwesołych Świąt dla Was:***
dzięki:) Wesołych Świąt dla Was również i szybkiego powrotu do zdrowia:)))
UsuńWesołych i spokojnych Świąt:)
OdpowiedzUsuńTobie również wesołych świąt spędzonych w miłej atmosferze:)
UsuńWesołych Świąt życzę
OdpowiedzUsuńI nawzajem:)))
Usuńpięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt życzę
oprószonych cukrem pudrem
dziękujemy za piękne życzenia:)
Usuńwłaśnie przywiozłam od cioci identyczne ciacho;)taka świąteczna wymianka;)
OdpowiedzUsuńpięknych świąt pełnych słońca!
ciastowe wymianki są pyszne:))) dzięki za życzenia:)
Usuńwygląda smakowicie :)))
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
dzięki za komplementowanie ciacha i życzenia świąteczne:))) pozdrawiam!
Usuńno piękne! ja też lubię takie ciasta. Poza tym słodkości cytrynowe są dla mnie wyborne. Ja bym pewnie nie użyła fixu do śmietany, mam fiksację na temat wszelakich fiksów ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
dzięki, ja też je uwielbiam:) jeśli nie jesteś zwolenniczką fixów, to polecam mascarpone zmiksowane z mlekiem (aby było trochę lżejsze, ale jednocześnie intensywnie sztywne:))) pozdrawiam!
UsuńJuż po świętach.. ale nic straconego, teraz też jest odpowiednia chwila na przygotowanie takiego Słodziaka Cytrynowego ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
o tak, to ciasto dobre na każą okazję:)))
Usuńna jaki wymiar blaszki jest ciasto?
OdpowiedzUsuńblaszka kwadratowa o bok dł. 24 cm :)
Usuń