Wigilia jest magiczna. Jako dziecko bardzo chciałam wierzyć w to, że zwierzęta przemówią w tę noc ludzkim głosem, a zabawki na półkach ożyją. Tylko na chwilę. Ten drugi wigilijny mit wkręcił mi się po obejrzeniu jakiejś przedświątecznej bajki w telewizji. Pamiętam, że potem, przed zaśnięciem przymykałam dyskretnie oczy i udawałam, że śpię, aby przyłapać zabawki na ich tajemniczym "drugim życiu". Rano natomiast intensywnie analizowałam, czy zabawki zastygły w bezruchu w dokładnie tej samej pozycji, w jakiej zostawiłam je wieczorem. Byłam przeświadczona, że figurka E.T. ożyła w nocy i zapomniała jak stała przedtem... A może to ja zapomniałam? Tego się już nie dowiemy:)
Magicznych Świąt!
SKŁADNIKI:
- 125 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki powideł śliwkowych (ja użyłam konfitury wiśniowej od mamy)
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki tortowej
- do przełożenia: kilka łyżek konfitury lub powideł (ja użyłam konfitury truskawkowo-czereśniowej)
- 125 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki powideł śliwkowych (ja użyłam konfitury wiśniowej od mamy)
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki tortowej
- do przełożenia: kilka łyżek konfitury lub powideł (ja użyłam konfitury truskawkowo-czereśniowej)
- na polewę: tabliczka mlecznej czekolady + łyżka masła + 2 łyżki mleka + ewentualnie posypka
PRZYGOTOWANIE:
0. Nastaw piekarnik na 175 stopni i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
1. W garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać.
2. Następnie dodajemy powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon.
3. Całość podgrzewamy jeszcze chwilkę cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy garnek z ognia, czekamy minutę, a następnie dodajemy: sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jaja - masa zacznie się pienić:)
4. Potem wmiksowałam 2 szklanki mąki, ale można ją też wmieszać łyżką, do momentu aż nie będzie grudek.
5. Masę wlewamy do foremki (ja użyłam kwadratowej, ale można też do keksówki) i pieczemy 40-50 minut (40 jeśli blaszka kwadratowa, do 50 minut w kesksówce) - robimy test patyczkowy, ja patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu - to ciacho jest gotowe.
6. Ciasto studzimy, a następnie przekrawamy i przekładamy powidłami lub konfiturami.
7. Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w garnku razem z masłem i mlekiem, a następnie polewamy gotową masą nasze ciasto i ozdabiamy posypką.
PRZYGOTOWANIE:
0. Nastaw piekarnik na 175 stopni i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
1. W garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać.
2. Następnie dodajemy powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon.
3. Całość podgrzewamy jeszcze chwilkę cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy garnek z ognia, czekamy minutę, a następnie dodajemy: sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jaja - masa zacznie się pienić:)
4. Potem wmiksowałam 2 szklanki mąki, ale można ją też wmieszać łyżką, do momentu aż nie będzie grudek.
5. Masę wlewamy do foremki (ja użyłam kwadratowej, ale można też do keksówki) i pieczemy 40-50 minut (40 jeśli blaszka kwadratowa, do 50 minut w kesksówce) - robimy test patyczkowy, ja patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu - to ciacho jest gotowe.
6. Ciasto studzimy, a następnie przekrawamy i przekładamy powidłami lub konfiturami.
7. Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w garnku razem z masłem i mlekiem, a następnie polewamy gotową masą nasze ciasto i ozdabiamy posypką.
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku :)
mniam:)
OdpowiedzUsuńwspaniały pierniczek. Życzę wspaniałych i smacznych świąt. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń@ubique: :D
OdpowiedzUsuń@Aga: dziękuję i gorąco świątecznie pozdrawiam!:)
Uwielbiam piernik z konfiturą. Święta to czas zawsze przypominający mi o magii dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńZ konfiturą.. Pycha! Musi smakować bajecznie:)
OdpowiedzUsuńPamiętam, że też się nad tym zastanawiałam:) A piernik- rewelacja!
OdpowiedzUsuńDroga Goh. - tak, tak, tak MAGICZNE te Święta :D
OdpowiedzUsuńMój chomik nigdy nie przemówił o 24.00 nawet, gdy go poczęstowałam piernikiem, ale... i tak KOCHAM ŚWIĘTA :D Buzie!
No i co? Sprowokowali Cię? A raczej te one, te święta! ;) jest i GOH.owy świąteczny post ;).
OdpowiedzUsuńJa też czekałam aż mój pies i kot przemówią do mnie! A pies gapił się na mnie i nic! ;) szkoda, że to nie działa ...
Spokoju i radości Ci życzę :)
Gosiu najlepsze życzenia dla Ciebie i Twoich bliskich! Pierniczek w pięknej aurze świątecznej. A ja nadal wierzę, że mój zwierzak przemówi :)
OdpowiedzUsuńoch zjadłabym to ciasto teraz:***
OdpowiedzUsuńmniam
tym bardziej,że żadnego nie piekę:/
i tez będziemy filować na naszą rybkę czy będzie gadać:)
o, bede myslec dzis o Twoim ciasteczku :) u mnie fiesta sernikow ;) pysznych Swiat! :)
OdpowiedzUsuńI tobie wesołych świąt! :)
OdpowiedzUsuńCudny!...
OdpowiedzUsuńPięknych Świątecznych chwil dla Ciebie Goh. i najbliższych :)
:*
takiego z konfiturą jeszcze ie jadłam, ale na pewno spróbuję i nie będę z tym czekać do następnych świąt ;3
OdpowiedzUsuńWspaniałych Świąt! Niech pachną najpiękniej i przyniosą radość!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Święta, Święta i po Świętach...:)
OdpowiedzUsuń@sylvvia, @Amy, @Tyna, @Aurora, @alucha, @Kamila, @asica, @Magda, @Kucharczko, @nat., Lady_Mosquito i @Anno-Mario:
dziękuję za ciepłe słowa i miłe życzenia:)))
ściskam gorąco (po 3 dniowym odwyku od kompa, przecież smartphone to nie komputer, prawda?;)
Gosia możesz mi pogratulować! jestem wolna jak ptak i lecę niebawem w świat :-) hehe
OdpowiedzUsuń@Gosiu: gratuluję!!!! bardzo się cieszę!!!! ściskam cię cieplutko:))))
OdpowiedzUsuńJa zawsze korzystam z rodzinnego pradawnego przepisu na staropolski piernik :), ale chyba w przyszłym roku będę również wypróbowywała przekładanie go jakąś masą :)
OdpowiedzUsuńZ ostatnią kartką kalendarza zerwij wszystkie złe nastroje. Zapomnij o wszystkich nieudanych dniach, przekreśl niewarte w pamięci chwile i wejdź w Nowy Rok jak w nowej sukni wchodzi się na najwspanialszy bal świata.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego 2012 Roku ! :)
Kiedy czuję zapach piernika.. wiem, że będzie to nadzwyczajny czas ;-)))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl