piątek, 23 grudnia 2011

Piernik przełożony konfiturą

Wigilia jest magiczna. Jako dziecko bardzo chciałam wierzyć w to, że zwierzęta przemówią w tę noc ludzkim głosem, a zabawki na półkach ożyją. Tylko na chwilę. Ten drugi wigilijny mit wkręcił mi się po obejrzeniu jakiejś przedświątecznej bajki w telewizji. Pamiętam, że potem, przed zaśnięciem przymykałam dyskretnie oczy i udawałam, że śpię, aby przyłapać zabawki na ich tajemniczym "drugim życiu". Rano natomiast intensywnie analizowałam, czy zabawki zastygły w bezruchu w dokładnie tej samej pozycji, w jakiej zostawiłam je wieczorem. Byłam przeświadczona, że figurka E.T. ożyła w nocy i zapomniała jak stała przedtem... A może to ja zapomniałam? Tego się już nie dowiemy:)


Magicznych Świąt!

SKŁADNIKI:
- 125 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki powideł śliwkowych (ja użyłam konfitury wiśniowej od mamy)
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki tortowej
- do przełożenia: kilka łyżek konfitury lub powideł (ja użyłam konfitury truskawkowo-czereśniowej
- na polewę: tabliczka mlecznej czekolady + łyżka masła + 2 łyżki mleka + ewentualnie posypka

PRZYGOTOWANIE:
0. Nastaw piekarnik na 175 stopni i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
1. W garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać.
2. Następnie dodajemy powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon.
3. Całość podgrzewamy jeszcze chwilkę cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy garnek z ognia, czekamy minutę, a następnie dodajemy: sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jaja - masa zacznie się pienić:)
4. Potem wmiksowałam 2 szklanki mąki, ale można ją też wmieszać łyżką, do momentu aż nie będzie grudek.
5. Masę wlewamy do foremki (ja użyłam kwadratowej, ale można też do keksówki) i pieczemy 40-50 minut (40 jeśli blaszka kwadratowa, do 50 minut w kesksówce) - robimy test patyczkowy, ja patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu - to ciacho jest gotowe.
6. Ciasto studzimy, a następnie przekrawamy i przekładamy powidłami lub konfiturami.
7. Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w garnku razem z masłem i mlekiem, a następnie polewamy gotową masą nasze ciasto i ozdabiamy posypką.


Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku :)

21 komentarzy:

  1. wspaniały pierniczek. Życzę wspaniałych i smacznych świąt. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. @ubique: :D

    @Aga: dziękuję i gorąco świątecznie pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam piernik z konfiturą. Święta to czas zawsze przypominający mi o magii dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z konfiturą.. Pycha! Musi smakować bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam, że też się nad tym zastanawiałam:) A piernik- rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Droga Goh. - tak, tak, tak MAGICZNE te Święta :D
    Mój chomik nigdy nie przemówił o 24.00 nawet, gdy go poczęstowałam piernikiem, ale... i tak KOCHAM ŚWIĘTA :D Buzie!

    OdpowiedzUsuń
  7. No i co? Sprowokowali Cię? A raczej te one, te święta! ;) jest i GOH.owy świąteczny post ;).
    Ja też czekałam aż mój pies i kot przemówią do mnie! A pies gapił się na mnie i nic! ;) szkoda, że to nie działa ...
    Spokoju i radości Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu najlepsze życzenia dla Ciebie i Twoich bliskich! Pierniczek w pięknej aurze świątecznej. A ja nadal wierzę, że mój zwierzak przemówi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. och zjadłabym to ciasto teraz:***
    mniam
    tym bardziej,że żadnego nie piekę:/
    i tez będziemy filować na naszą rybkę czy będzie gadać:)

    OdpowiedzUsuń
  10. o, bede myslec dzis o Twoim ciasteczku :) u mnie fiesta sernikow ;) pysznych Swiat! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I tobie wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudny!...
    Pięknych Świątecznych chwil dla Ciebie Goh. i najbliższych :)
    :*

    OdpowiedzUsuń
  13. takiego z konfiturą jeszcze ie jadłam, ale na pewno spróbuję i nie będę z tym czekać do następnych świąt ;3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałych Świąt! Niech pachną najpiękniej i przyniosą radość!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Święta, Święta i po Świętach...:)

    @sylvvia, @Amy, @Tyna, @Aurora, @alucha, @Kamila, @asica, @Magda, @Kucharczko, @nat., Lady_Mosquito i @Anno-Mario:

    dziękuję za ciepłe słowa i miłe życzenia:)))
    ściskam gorąco (po 3 dniowym odwyku od kompa, przecież smartphone to nie komputer, prawda?;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosia możesz mi pogratulować! jestem wolna jak ptak i lecę niebawem w świat :-) hehe

    OdpowiedzUsuń
  17. @Gosiu: gratuluję!!!! bardzo się cieszę!!!! ściskam cię cieplutko:))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja zawsze korzystam z rodzinnego pradawnego przepisu na staropolski piernik :), ale chyba w przyszłym roku będę również wypróbowywała przekładanie go jakąś masą :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z ostatnią kartką kalendarza zerwij wszystkie złe nastroje. Zapomnij o wszystkich nieudanych dniach, przekreśl niewarte w pamięci chwile i wejdź w Nowy Rok jak w nowej sukni wchodzi się na najwspanialszy bal świata.

    Szczęśliwego Nowego 2012 Roku ! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kiedy czuję zapach piernika.. wiem, że będzie to nadzwyczajny czas ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...