Porównując poniższy przepis z przepisem na mascarpone z truskawkami przyznać muszę wyższość temu drugiemu przepisowi. Ubite białka dodają serkowi lekkości, a bita śmietanka lepkości. Poniższy deser jest przez to cięższy i bardziej tłusty. Myślę, że spokojnie można zastąpić ten sposób przyrządzenia serka, metodą podaną w przepisie z truskawkami...
SKŁADNIKI:
- 200 g serka mascarpone
- pół małego kubeczka śmietany kremówki
- okrągłe biszkopty
- filiżanka espresso
- świeżo zmielona kawa do posypania na wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
1. Śmietanę lekko ubić (jak się nie uda na sztywno to nic nie szkodzi:)
2. Dodać serek i nadal miksować, aż powstanie jednolita, puszysta masa
3. W pucharku ułożyć warstwę z biszkoptów, przy pomocy łyżeczki namoczyć je mocną kawą, nałożyć warstwę kremu mascarpone, na to układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą i kładziemy warstwę serka i tak, aż do wyczerpania kremu, tudzież pojemności pucharka, wierzchołek posypujemy świeżo zmieloną kawą:)
4. Powyższe składniki starczyły mi na 2 pucharki, których jednak nie sposób zjeść przy jednym podejściu:)
Dla mnie bomba ze śmietanką. Zrobiłam i cała rodzina się zajadała. Dziekuje za przepis :) POLECAM
OdpowiedzUsuńSuper przepis i łatwe wykonanie.http://sucheoczyinfo.blogspot.com/ Pychotka!
OdpowiedzUsuń