SKŁADNIKI:
- 250g mrożonych truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 2 małe jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru do truskawek i 1 łyżeczka cukru do masy z serka mascarpone (lub więcej jeżeli jest za mało słodkie)
- biszkopty lub wafelki do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
1. Mrożone truskawki lekko rozmrażamy i miksujemy na jednolitą masę dodając łyżkę cukru. Mój stary i doświadczony w boju (końcówka blendująca świadczy o tym:) mikser potrafi zmiksować całkowicie zamrożone truskawy i taką masę lubię najbardziej.
2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy owe białka na sztywną pianę wraz z cukrem waniliowym.
3. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i serkiem mascarpone - ja zrobiłam to mikserem.
4. Do masy żółtkowo-serkowej dodajemy ubite białka i łyżką powoli mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
5. Do pucharków nakładamy zimną masę truskawkową i przykrywamy ją kremem z mascarpone, dowolnie dekorujemy i delektujemy się...:)
PS. Przepis na 4 porcje deseru, przy założeniu, że pucharek nie jest większy niż standardowa szklanka do whisky;)
GENIALNE polecam
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Ci smakowało:)
Usuń