Doprawdy, nie spodziewałam się takiego efektu. Okazuje się, że budyń zrobiony domowym sposobem, jest o wiele bardziej delikatny, nie jest taki `glutowaty` jako kupiony z paczki. Daje więcej wolności w zakresie manipulowania smakiem. Większość przepisów w internecie sugeruje użycie żółtka, ale ja zrobiłam swój bez jajka. Myślę, że mąka ziemniaczana ma wystarczające właściwości `żelujące`.
SKŁADNIKI (przepis na dwie porcje):
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki cukry
- 4 łyżki domowej konfitury
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Odlewamy pół szklanki mleka, do którego dodajemy mąkę i cukier i mieszamy aż całość się rozpuści
2. Pozostałą część mleka wlewamy do garnka i rozpuszczamy w nim czekoladę, następnie gdy mleko się zagotuje dodajemy kakao, zmniejszamy ogień.
3. Gdy czekolada całkiem się rozpuści, dodajemy mleko z mąką i intensywnie mieszamy aż budyń zgęstnieje
4. W osobnym garnuszku rozpuszczamy konfiturę z wodą, którą następnie polewamy budyń w miseczkach.
Świetny! Ja użyłam skrobi kukurydzianej i mleczną czekoladę. Do tego już w salaterkach wrzuciłam truskawki i banana. Budyń wyszedł przecudnie aksamitny i o niebo lepszy niż kupny. Następnym razem zrobię jak z gorzkiej czekolady bo mi się strasznie ten Twój kolor budyniu podoba :)
OdpowiedzUsuńwlasnie szukalam przepisu bez jajek ja uzywam skrobie ziemniaczana lub kukurydziana.
OdpowiedzUsuńcieszę się że mogłam pomóc:) nie wiem po co te jajka do budyniu, bo bez nich też jest dobry:)
Usuńzrobiłam i ojeeeej, jakie to pyszne! polecam :3
OdpowiedzUsuń