31.12 w Poznaniu w mięsnym można dostać głównie golonkę, taki lokalny zwyczaj - Nowy Rok trzeba przywitać dorodną goloneczką.
SKŁADNIKI:
- 5 średniej wielkości golonek peklowanych
- włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, por)
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
- 5 średniej wielkości golonek peklowanych
- włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, por)
- butelka dobrego piwa (ja użyłam Pilnesra Urquella, ze względu na specyficzną goryczkę)
- listek laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskiePRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć, obrać i w całości wrzucić do garnka z wodą wraz z golonkami. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Potem wyjąć z wody i ponacinać w krzyżyki skórę golonki i włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiekać, polewając od czasu do czasu piwem, aż skórka zbrązowieje a mięso będzie miękkie.
RADA:
Idealnie komponuje się z kapustą na ciepło lub bigosem oraz z puree z grochu.
a ten groch to za pomysł? :)
OdpowiedzUsuńeee, wigilijny, my tak lubimy:)
OdpowiedzUsuńA ten groch to gotujesz aż sie rozgotuje i wsio czy coś jeszcze dodajesz?
OdpowiedzUsuńZapraszam na www.kuchnianatalii.blogspot.com
groch gotuję aż się ugotuje (a nie rozgotuje:) solę i wsio, ale to tak naprawde zależy od grochu, czasem wyjdzie puree a czasem tylko się rozpadnie na połówki i też jest dobrze:)
OdpowiedzUsuń