czwartek, 31 grudnia 2009

Golonka pieczona w piwie

31.12 w Poznaniu w mięsnym można dostać głównie golonkę, taki lokalny zwyczaj - Nowy Rok trzeba przywitać dorodną goloneczką.



SKŁADNIKI:
- 5 średniej wielkości golonek peklowanych
- włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, por)
- butelka dobrego piwa (ja użyłam Pilnesra Urquella, ze względu na specyficzną goryczkę)
- listek laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć, obrać i w całości wrzucić do garnka z wodą wraz z golonkami. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Potem wyjąć z wody i ponacinać w krzyżyki skórę golonki i włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiekać, polewając od czasu do czasu piwem, aż skórka zbrązowieje a mięso będzie miękkie.

RADA:
Idealnie komponuje się z kapustą na ciepło lub bigosem oraz z puree z grochu.

4 komentarze:

  1. a ten groch to za pomysł? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. eee, wigilijny, my tak lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ten groch to gotujesz aż sie rozgotuje i wsio czy coś jeszcze dodajesz?

    Zapraszam na www.kuchnianatalii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. groch gotuję aż się ugotuje (a nie rozgotuje:) solę i wsio, ale to tak naprawde zależy od grochu, czasem wyjdzie puree a czasem tylko się rozpadnie na połówki i też jest dobrze:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.