Listopad przywitał nas bardzo przyjemną pogodą, ale chłodniejsze dni z pewnością niebawem do nas dotrą. W takie dni nie ma nic przyjemniejszego od talerza makaronu z dużą dawką witaminy C (pietruszka, cytryna) i szczyptą rozgrzewających papryczek chilli.
Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem w ramach naszej akcji Makaron na Cztery Pory Roku (odsłona jesienna) - pamiętacie? Ponownie dzięki:
zmobilizowałam się do przygotowania dla Was tego dania, na które przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera i który od tamtej pory często powtarzam.
SKŁADNIKI:
- porcja makaronu penne dla 2 osób
- jeden słoiczek anchois wraz z olejem w którym się marynowały
- 1 mała cytryna
- mały pęczek pietruszki - drobno posiekanej
- 4-5 łyżek bułki tartej
- pieprz i płatki papryki chilli
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Na rozgrzanej patelni przyrumienić bułkę tartą, zmniejszyć ogień i dodać anchois wraz z olejem, wymieszać aż anchois się rozpadną
3. Dodać odrobinę startej skórki i sok z całej cytryny.
4. Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i mieszamy z bułką tartą i anchois.
5. Wykładamy na talerz, posypujemy obficie natką pietruszki, doprawiamy pieprzem i płatkami chilli wg uznania.
Wspaniałe składniki, jesienny makaron idealną ma formę!
OdpowiedzUsuńLubimy Cię mobilizować! Prawda Dziewczyny!
Buziole!
Jesteście boskie! Gdyby nie Wy już dawno popadałabym w blogową odchłań niepamięci!
UsuńPewnie, że lubimy!
OdpowiedzUsuńSzczególnie, jeżeli po tej mobilizacji powstają takie pyszności.:))
Jesteście skarbnicą inspiracji i motywacji:) dziękuję !
UsuńSuper przepis! I idealny pomysł jak nie ma się zbyt wiele czasu ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że na kolejne mobilizacje dasz się namówić :D
Alu, takie szybki przepisy to moja specjalność:) a co do kolejnych odsłon - to jestem na tak!
UsuńPyszny szybki i aromatyczny:-) Bardzo chętnie go przygotuje jutro na obiad:-) Mam nadzieję, że na kolejne akcje MMMAKowe dasz się namówić:-)
OdpowiedzUsuńMarzena, uwielbiam wszystko co w panierce! Okazuje się że nawet makaron komponuje się w przyrumienioną bułką tartą:) a co kolejnych mmmaków - to już mnie namowilyscie:)
UsuńŚwietna kompozycja smaków. Zasiadłabym z wielką ochotą nad takim talerzem :).
OdpowiedzUsuń