piątek, 11 maja 2012

Koktajl bananowo-rabarbarowy

Ach, tak mi cudownie wiosennie! Kupiłam sobie na ryneczku kolejną porcję rabarbaru i bukiecik konwalii:) Te kwiatki pachną cudownie i inspirują do poetyckich wyznań. Nic dziwnego, że są natchnieniem artystów:) Zaciągam się ich wonią, a w pamięci pojawiają się obrazy z dzieciństwa! To dopiero jest magia... Odsuwam bukiecik spod nosa i wszystko niknie, a ja nie utonęłam w intensywności wspomnień...


Właśnie się dowiaduję, że konwalia zawiera alkaloid: majalinę.
Cóż za miła wiadomość. Majalina. I miłość musi zawierać w sobie ją, wziąwszy pod uwagę, że majalina w smaku jest podobno gorzka.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Po dłuższej chwili wdychania zapachu konwalii, odsuwamy ją, gdvż otwiera nam się zbyt natarczywy raj.
I miłość bywa dla tych samych powodów daleko odsuwana.
A to przez - majalinę.


- Maria Pawlikowska-Jasnorzewska


SKŁADNIKI:
- 1 dojrzały banan
- 3-4 łyżki ugotowanego rabarbaru (może to być rabarbar z kompotu, przed osłodzeniem)
- ok. pół szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE:
1. Najlepiej gdyby wszystkie składniki były schłodzone, prosto z lodówki:)
2. Obranego banana i ugotowany rabarbar miksujemy blenderem na gładka masę.
3. Dolewamy mleko (aby uzyskać ulubioną gęstość koktajlu) i ponownie miksujemy:)


33 komentarze:

  1. O MAMO ! JAKIE POŁĄCZENIE, CHCE TAKI KOKTAIL :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idealna proporcja między słodkością banana a kwaskiem rabarbaru:)))

      Usuń
  2. Pyszny koktajl i ukochane konwalie....;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koktail pierwsza klasa, a co do konwalii to faktycznie zgrałyśmy się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyraźniej dziś jest taki koktajlowy dzień:)))

      Usuń
  4. Wyglada bardzo orzezwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. im więcej rabarbaru, tym więcej kwaskowego orzeźwienia:)))

      Usuń
  5. Gosiu jak dziś romantycznie u Ciebie, miło tak smakować koktajl pełen witamin w atmosferze miłości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, miło:) jakoś tak mnie dzisiaj romantycznie natchnęło:))) pozdrawiam!

      Usuń
  6. wygląda pysznie!ja nie mam czasu przysiąść na chwilkę:(juz nie mówię o takich pysznościach:)nie wiem kiedy ciasto upiekę:P
    buziaki
    P.S. cudne zdjęcia:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki kochana! trzymam kciuki, aby całe to twoje bieganie, przyniosło efekty i skończyło się piękną i udaną scrapową imprezą na południu PL:))) buziaki:*

      Usuń
  7. rewelacja! kocham konwalie! a bananowy koktajl pyszny, z rabarbarem jeszcze nei próbowałam ale chętnie spróbuję. Jasnorzewska to też moja kochana poetka, i tak z wiosną mi się kojarzy.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też kocham! a najbardziej to uwielbiam kupować takie bukieciki od staruszek na ryneczku, w przejściu podziemnym, czy gdzieś na deptaku, w biegu:) takie kwiatki mają najwięcej uroku i serca:))) heh, jak myślę Jasnorzewska i wiosna, to zawsze mi się przypomniał ten zacytowany tekst ze Szkicownika Poetyckiego:) kocham to:)

      Usuń
  8. KOKTAJL REWELACJA!A konwalie uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to mamy dwa obiekty uwielbienia:)))

      Usuń
  9. Ciekawe połączenie składników i piękne konwalie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i majowo pozdrawiam!:)))

      Usuń
  10. Ale Ty ostatnio dajesz czadu! coś cię wciąga do kuchni czy tak sama do niej mkniesz :)buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiosna mnie tak inspiruje, lubię nawet tę burzę za oknem i wieczory deszcz:)

      Usuń
  11. I u Ciebie majowo-konwaliowo.
    Majalina powiadasz..A niech odurza!
    Koktajlem się częstuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś po prostu taki konwaliowy dzień! W kulinarnych-smakach tez konwalie pozują:))) ano majalina, wiosenne czarujące perfumy:))) częstuj się kochana!:)

      Usuń
  12. Jak cudownie!
    Nie miałam jeszcze okazji upajać się majaliną,
    ale udało mi się w końcu kupić rabarbar:)
    Będzie i ciasto i koktajl!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalio w kuchni, czas doładować wiosenne akumulatorki majaliną:))) i rabarbarem:))) i... po kolei wszystkim, co będzie dojrzewać:) jak ja to uwielbiam:))) pozdrawiam!

      Usuń
  13. Informuję uprzejmie, że w kuchni też mi pachnie konwaliami, a informuję o tym pijąc ten oto pyszny koktajl! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za informację:)))) i na zdrowie!:)))

      Usuń
  14. Oo zostałam zaskoczona połączeniem, ale pozytywnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się w takim razie, że to pozytywna niespodzianka:)

      Usuń
  15. Rabarbar w koktajlu!
    To chyba jakaś telepatia, bo ostatnio chodziło mi to po głowie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, zdarzają się takie telepatyczne przepisy:)))

      Usuń
  16. Taki napój dodałby mi wiele energii ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczny smoothie, musze taki zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  18. fajny pomysł, muszę tak zrobić!
    ps. kocham konwalie, niech sobie zawierają co chcą, mnie oszałamiają:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...