SKŁADNIKI:
- makaron "kokardki"
- 1,5 szklanki świeżego lub mrożonego gorszku
- kilka cienkich plasterków boczku parzonego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotować al dente
2. Na oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, dodać pokrojony w cienkie paski boczek.
3. Gdy boczek zacznie się rumienić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Na koniec dodać groszek i krótko wszystko razem podsmażyć (nie należy przykrywać patelni pokrywką, bo groszek może stracić swój intensywnie zielony kolor) - krótko, tzn. aż świeży groszek się podgrzeje, albo mrożony groszek się rozmrozi i podgrzeje:)
5. Na talerzu układamy warstwę makaronu, następnie groszek z boczkiem, a na wierzchu posypujemy pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym.
a ja dalej swoje:
OdpowiedzUsuńhttp://sofiabrandon.com/popolsku/index.html?