środa, 9 marca 2011

Zupa czosnkowa

Pod koniec września zeszłego roku, byliśmy z rodzinką w takiej małej czeskiej restauracji, a ponieważ ostatnio zawsze testujemy nowe zupy, zamówiliśmy Česnečkę, bo takiej zupy jeszcze nie próbowałam. Zupa  ta była pyszna: ostra, smakowała świeżym czosnkiem (a spodziewałam się smaku wygotowanego czosnku) i ten ciągnący się ser:) Wczoraj coś mnie naszło, żeby taką zupę przygotować na dzisiejszy obiad, ale wszystkie przepisy na polskich stronach uwzględniały jajka wbite to talerza i zalane gorącym czosnkowo-cebulowym bulionem, a fotki nie przypominały mi tej zupki, którą jadłam w Czechach. Zajrzałam zatem na czeskie strony i w końcu znalazłam właściwy przepis. Dzięki Google Tłumaczowi i własnych zdolnościach lingwistycznych rozkminiłam;) recepturę i przygotowałam wersję jarską.


SKŁADNIKI (2 porcje):
- kawałek pora
- 150 g startego sera edamskiego
- szynka lub inne wędzone mięsko (opcjonalnie)
- 0,5 l bulionu warzywnego (pokrojoną w kostkę marchewkę można zostawić:)
- czosnek (1 główka) - najlepiej polski, prawdziwy, ostry - ja robiłam na chińskim i zupa wyszła wyjątkowo łagodnie:/
- sól i pieprz, ewentualnie odrobina majeranku
- 3 kromki czerstwego chleba
- masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować bulion warzywny. 
2. Na masełku podsmażyć pokrojonego w krążki pora i (opcjonalnie) wędzoną szynkę, zalać gotującym się bulionem i dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
3. W tak zwanym międzyczasie, wysmażyć na masełku pokrojony w grubą kostkę chleb - ważne aby grzanki były brązowiutkie i twarde, wtedy wolniej nasiąkają wodą z zupy.
4. Przecisnąć przez praskę pozostałe ząbki czosnku i dodać do zupy - minutkę pogotować, szybciutko nałożyć do miseczek starty ser i zalać czosnkową zupą.
5. Posypać grzankami i od razu podawać.
6. Gdy odgrzewamy zupę na drugi dzień, warto dodać kolejny ząbek świeżego czosnku tuż przed podaniem.

2 komentarze:

  1. miałam kiedyś na nią chrapkę, ale się nie skusiłam. To był błąd

    OdpowiedzUsuń
  2. ja generalnie uwielbiam czeskie jedzonko w Czechach, ze względu na to że zawsze jest jakieś danie z rozpuszczonym serem:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...