niedziela, 18 stycznia 2009

Zupa groszkowa z mascarpone i z boczkiem


Oto przepis Pascala (Po prostu gotuj) na zupę groszkową. Groszek i mascarpone powodują, że zupa staje się słodka, dlatego pomidorki to obowiązkowy element kwaśny:)

SKŁADNIKI:
- 500 g mrożonego groszku
- cebula
- 2 kostki bulionu cielęcego
- 100 g mascarpone
- 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku pokrojonych w słupki
- kilka suszonych pomidorów
- natka lub zioła do przybrania

PRZYGOTOWANIE:
Groszek podsmażyć w garnku z cebulką, następnie zalać bulionem, zagotować i zmiksować na krem, jeszcze raz zagotować. Nie przykrywać pokrywką, bo groszek może stracić swój intensywnie zielony kolor. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Podsmażyć słupki z boczku wraz z suszonymi pomidorami. W talerzu układamy na spodzie boczek z pomidorami i zalewamy kremem z groszku. Można ozdobić łyżką serka mascarpone i natką lub ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...