niedziela, 18 stycznia 2009

Szybka zupa szpinakowa

SKŁADNIKI:
- 1 paczka szpinaku mrożonego
- 1 rosołek Knorr ziołowy z bazylią
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 0.5 l wody
- 1 rama cremefine (do ubijania albo do zupy) lub słodka śmietanka
- jako wsad: ziemniaczki lub grzanki
- do posypania: odrobina startego żółtego sera
(może być parmezan)

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować rosołek w 0,5 litrze wody, dorzucić lekko rozmrożony szpinak od czasu do czasu mieszając. Gotować na małym ogniu aż do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy wody. Kiedy zupka się zagotuje, gotować jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, buteleczkę (można mniej) ramy cremfine, mieszać aż do zagotowania. Przyprawić pieprzem i solą. W zależności od wyboru: ziemniaczki (trzeba wcześniej ugotować) ułożyć w talerzu i zalać zupą, lub nalać zupy i posypać grzaneczkami. Całość posypać startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...