sobota, 20 grudnia 2008

Ciastka Rogala*


SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 2 jajka
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kostka masła

DOWOLNE DODATKI:
- kakao
- rodzynki
- rozdrobniona czekolada
- kokos
- orzechy zmielone
- olejki aromatyczne do wypieków
- przyprawa do pierników
- cynamon itp.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiać przez sito z dwoma łyżeczkami proszku
2. Masło utrzeć do białości, dodać cukier i jajka i ucierać mikserem na najwyższych orotach przez 10 minut
3. Masę dodać do mąki i wyrobić ciasto.
4. Podzielić na dowolną ilość części i dodać ulubione dodatki.
5. Odstawić części do lodówki na 20 min.
6. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać dowolne wzorki ciastek. Piec w temperaturze 180 stopni, piec przez około 15-20 min.

POMYSŁ NA PREZENT:
- własnoręcznie przygotowane ciasteczka w ozdobnym słoiczku:)



*nie mylić z rogalikami, to tylko pseudonim koleżanki z liceum

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...