O zaletach kurkumy napisano już wszystko, więc nie będę tego kopiować. Wystarczy napomknąć, że ta jedna przyprawa może zastąpić aż czternaście popularnych leków (klik). Sproszkowana kurkuma nie zachwyca aromatem, wydaje się raczej mdła i najczęściej używałam jej jako barwnika do ryżu i ciast. Dlatego gdy zobaczyłam w czteroliterowym dyskoncie na literę "L" świeżą kurkumę, to od razu wrzuciłam ją do koszyka. Jej smak, tak jak podejrzewałam, jest zaskakujaco różny od proszku i intensywny. Wystarczy 2-3 centymetrowy kawałek, aby zabarwić kanarkowym kolorem porcję twarożku (i wszystko z czym kurkuma miała styczność: palce, deska do krojenia, nawet metalowa tarka;) i nadać mu ciekawy smaku.
Innym moim odkryciem tej wiosny są świeże listki selera z własnej hodowli. Przepis jest prosty jak drut: wystarczy włożyć do małego słoiczka z wodą odcięta końcówkę (od strony korzeni) selera naciowego, by w ciągu kilku następnych dni cieszyć się bladą zielenią i selerowym smakiem naci tego warzywa. Mając te dwa składniki można już przygotować bardzo oryginalny twarożek śniadaniowy.
SKŁADNIKI:
- 150 półtłustego lub tłustego białego sera
- 2-3 centymetry świeżej kurkumy
- szczypta pieprzu
- łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- listki selera do przybrania
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
0. Warto użyć w przepisie twarogu tłustego lub półtłustego i dodać odrobinę dobrego oleju z pierwszego tłoczenia, bo podobnie jak piperyna zawarta w pieprzu, tłuszcz pomaga w przyswajaniu korzystnych właściwości kurkumy.
1. Kurkumę umyć i zetrzeć na tarce (najlepiej w ochronnych rękawiczkach bo bardzo farbuje:)
2. W miseczce podusić widelcem twarożek wraz z olejem, kurkumą, pieprzem i solą.
3. Podawać na kanapkach ze świeżo posiekanymi listkami selera.
No proszę ileż to ma się teraz czasu :-) Ja jeszcze nie widziałam u nas świeżej kurkumy, ale jak tylko zobaczę to wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńHehe, z tym wolnym czasem to jeszcze tylko chwila;) u nas ostatnio w lidlu było jeszcze kilka innych nietypowych warzyw, np. pasternak, który bardzo lubię:)
UsuńŚwieżej jeszcze nie jadłam, ale proszkowaną dodaję do wszystkiego, nawet do kawy. I pasuje mi, że jest słaba w smaku, bo wszędzie mogę tę zdrową przyprawę przemycić. :)
OdpowiedzUsuńMusze kupić tę świeżą!
No tak, są dania gdzie nawet lepiej że się nie wybija:) ale kawy z kurkumą jeszcze nie piłam:)
Usuńja do gotowanej kawy zawsze daję cynamon, imbir, kardamon. Wersja na bogato ma jeszcze szczyptę soli, szczyptę kurkumy, kilka kropel soku z cytryny i daktyla. :)
UsuńI tak się to gotuje chwilę. :)
Piłam u Ali. Jest pyszna-)
UsuńUwielbiam takie twarożki! Same pyszności :)
OdpowiedzUsuńW L dziś byłam i świeżej niestety nie spotkałam buuuu
Wszystko mam, seler od jesieni w doniczce, jutro będzie twarożek :)
OdpowiedzUsuńTeż kupiłam świeżą, ale jeszcze leży i czeka na swoje przeznaczenie;-)
OdpowiedzUsuń