niedziela, 4 września 2016

Murzynek z powidłami

Jako dumna posiadaczka czekośliwki własnej roboty, postanowiłam pójść za ciosem i zrobić ciasto czekoladowe z powidłami. Znalazłam przepis na tym blogu i potwierdzam słowa autorki, że to ciasto zawsze wychodzi, jest cudownie wilgotne i chyba nigdy się nie nudzi. Od siebie dodam, że trudno je sfotografować, bo bardzo szybko jest zjadane;) mimo iż pięknie wyrasta w długiej keksówce, na "fotkę na bloga" załapała się tylko końcówka :))) Serdecznie polecam wszystkim czeko-łasuchom!


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ słoiczka powideł śliwkowych
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao
PRZYGOTOWANIE:
0. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
1. Ubijać jajka z cukrem przez około 5 minut na gładką pianę.
2. Dodać pozostałe składniki i najpierw delikatnie wymieszać na wolnych obrotach, a potem zwiekszyć obroty i miksować aż składniki dokładnie się połączą. 
3. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki i piec 30-40 minut, aż patyczek wetknięty w ciasto nie będzie mokry.
4. Gotowe ciasto można przekroić na pół i przełożyć dodatkowo pozostałą częścią powideł.


4 komentarze:

  1. Brak czekośliwki nie powstrzyma mnie przed upieczeniem tego ciasta, bo mam świeżutkie powidełka :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbym miała zwykle powidła to oczywiście użyłabym ich do ciasta, ale miałam pod ręka tylko czekośliwkę:)

      Usuń
  2. POdobnie jak Kamila, zrobię bez czekośliwki:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...