niedziela, 28 października 2012

Kanapka ze stekiem z rozbefu, julienne z ogórka i pesto pietruszkowym

Czasami trzeba odreagować. Zmienić coś. Wyrwać się z rutyny. Tak się ostatnio w mojej kuchni zrobiło słodko i wegańsko, że Mięsna Strona Mocy we Mnie zaczęła głośno wołać: ratunku!!! help!! tu jestem!!! nakarm mnie:))) W takich sytuacjach zawsze budzi się we mnie superbohater. Znacie to uczucie? Jesteście pewni siebie. Odważni. Pelerynka delikatnie furkocze na wietrze. Zrobię ci kanapkę ze stekiem wołowym Mięsna Strono Mocy we Mnie! Uratuję cię! Nie bój nic.


Mięsna Strona Mocy we Mnie stała się jednak zwyczajnie nienasycona ostatnimi czasy, a przecież dokarmiałam ją solidnie. Była zupa gulaszowa z ugotowaną na mięciutko łopatką wieprzową. Był stek z karkówki. Był kurczak z piekarnika pieczony na butelce - specjalność kuchni mojego teścia. Mam nadzieję, że tą soczystą kanapką ostatecznie zatkam jej usta:)))



SKŁADNIKI:
- 1,5cm grubości plaster rozbefu
- bułka biała zwykła
- odrobina musztrady dijon
- ogórek zielony długi
- pęczek pietruszki
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- gruba sól (ja użyłam himalajskiej różowej, ale może być np. morska)
- pieprz ziarnisty
- suszony rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:
1. Plaster mięsa włożyć do foliowego woreczka, posypać go z dwóch stron solą, pieprzem i rozmarynem, a następnie rozbić pięścią/ tłuczkiem/ kulką na płaski kotlet.
2. Mięso ułożyć na suchej (w sensie bez tłuszczu) patelni grillowej i najlepiej docisnąć prasą do steków, aby równo się wysmażyło. Ja obecnie nie mogę jeść surowizny, więc zrobiłam stek mocno wysmażony (po 5 minut z każdej strony), ale oczywiście można zrobić stek bardziej krwisty (np. po 3 minuty z każdej strony).
3. W czasie gdy stek się smaży, przygotowujemy julienne z ogórka: jeżeli mamy specjalny nożyk/ obieraczkę do julienne to przeciągamy kilka razy wzdłuż ogórka (moim nożykiem zamiast wiórków wychodzi tagiatelle julienne, ale nadal ćwiczę), jeśli nie mamy specjalnego nożyka, to po prostu kroimy ogórka na długie cienkie paski.
4. Pesto: pietruszkę siekamy dość drobno - można  nożem, albo półksiężycem do ziół (mój ulubiony siekacz) albo blenderem, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli i odrobinę oliwy (tylko tyle aby skleiła siekaną pietruszkę).
5. Bułkę przekroić na pół, posmarować musztardą dijon, układamy garść wiórków julienne, na to przekrojony na pół stek, nakładamy łyżkę pesto i dociskamy górną częścią bułki tak aby nadmiar oliwy i soków ze steku wchłonął się w miąższ bułki - i gotowe:) Zajadać ze smakiem:)))

PS. A teraz się pochwalę, co ostatnio wygrałam w blogowych konkursach:)))


Oto forky wygrany w konkursie na blogu Fuzja Smaków. Niestety nie podzielam entuzjazmu innych blogerów testujących to narzędzie.
Po pierwsze, mam ręce z azbestu i nie boję się pryskającego tłuszczu. 
Po drugie, nie grilluję za często z powodu braku grilla/ działki i z powodu posiadania sumienia, które nakazuje mi nie grillować na balkonie/ nad jeziorem/ w parku/ na trawniku przed blokiem. 
Po trzecie, dbam o delikatną powierzchnię moich patelni (teflonowych i ceramicznych) i drżę używając ostrego forkiego w tych delikatnych warunkach. 
Po czwarte, forky nadaje się jedynie do przewracania steków - nie przewrócisz tym mielonego ani ryby, bo się rozwali, a przewracanie kawałków pokrojonego kurczaka, to zadanie ponad moją cierpliwość.


Dużo bardziej satysfakcjonujące było wyróżnienie u Aluchy i jej spersonalizowana nagroda-niespodzianka! Tu wszystko było trafione!

Po pierwsze, różowa książeczka z przepisami na moje ulubione mufinki:)



Po drugie, różowa foremka na kostki lodu z pomysłem na... lodowe kostki rosołowe:)


Po trzecie, pyszny dżemik jabłkowo-gruszkowy - idealne połączenie kremowej konsystencji musu jabłkowego i  kostek gruszki idealnie al dente:)


Po czwarte, zielonogórska karteczka z Bachusikami (w tle) i kilkoma Aluchowymi sekretami, które jednak zachowam dla siebie:)))


Dzięki Ci Alu! Uwielbiam takie niespodzianki:)))


27 komentarzy:

  1. Mega mięsna propozycja, zadowoli każdego mięsożercę :) Słonecznej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój wewnętrzny mięsożerca mówi: prawda:)))) równie miłej niedzieli!:)

      Usuń
  2. Szaleństwo z tym stekiem! ;) wygląda cudnie. I użyłaś forky'ego do tego steku? ;>
    A ja właśnie wciągnęłam kanapsony z Twoją pastą słonecznikową - mniam :))

    P.S. Ogromnie mi miło, bo upominki się podobają! I w ogóle dzięki za te słowa ciepłe. O! ;)

    Miłej spokojnej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!:) użyłam forkiego, ale dla mnie to za duży stres, że poniszczę teflon:))) To ja dziękuje za taką miłą niespodziankę:) Buziaki!:)

      Usuń
    2. Też bym się bała GO! :)
      A zapomniałam dodać, że tez uwielbiam siekacz do ziół (półksiężyc:D) i... ciągle go nie mam! ;) dobrze, że u parrentsów korzystam ;)
      Buźka!

      Usuń
    3. ja odkąd mam półksiężyc, to tylko tak siekam zioła na pesto, bo można łatwiej kontrolować stopień ich rozdrobnienia:)

      Usuń
  3. Solidna porcja dobrze przyrządzonego mięcha czasem (u mnie dość często) jest niezbędna:) Super kanapka! Chwast foody niech się schowają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chwast foody, hehe, dobre określenie:))) dzięki i pozdrawiam!:)

      Usuń
  4. No to porządnie dokarmiłaś swoją "Meat side" ;) Bardzo apetyczna kanapka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Meat side jest ukontentowana:)

      Usuń
  5. Zaszalałaś!
    Przepysznie.
    Pożarłabym taką kanapkę w oka mgnieniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! hehe, zniknęła błyskawicznie:)

      Usuń
  6. Mięsna rozpusta :) Ale widzę, że jest też trochę zieleniny dla równowagi.
    Gratuluję wygranych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, zielenina jest niezbędna, choćby ze względów estetycznych:))) dzięki!

      Usuń
  7. Choć Mięsnej Strony Mocy we mnie jest znikoma ilość,
    kanapki z rostbefem nie odmawiam nigdy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie częstuj się wirtualnie:)

      Usuń
  8. Kanapka jest po prostu cudowna! I piszę to naprawdę szczerze, bo uwielbiam steki wołowe i takie kombinacje smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się w takim razie, że trafiłam w twój gust:)

      Usuń
  9. o kurczaki! Świetne prezenty. Taką książkę o babeczkach to sama bym chętnie przygarnęła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagódko, znajdziesz w najpopularniejszej księgarni ;))

      Usuń
    2. no pewnie że świetne!:))) a książeczka jest extra!

      Usuń
  10. Odjazdowa ta bułeczka:) najchętniej przygarnęłabym ją na drugie śniadanie bo na pierwsze zeżarłam drożdżówkę :) oj centymetry stają się u mnie widoczne hehe ale R. stwierdził, że mogę a raczej mam prawo przytyć jeszcze 5kg haha po przekroczeniu biegam za samochodem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, no widzisz, a mi kilogramy nadal lecą w dół! ważę już prawie 8 kg mniej niż przed ciążą! to jest jakaś masakra, bo jem jak facet (tzn. chodzi o ilość:) i oprócz spacerków, i noszenia mojego małego ciężarka, to żadnych innych sportów nie uprawiam. chyba żeby karmienie naturalne zaliczyć do sportów ekstremalnych;)))

      Usuń
  11. Ale mi ochoty na tą kanapkę narobiłaś...
    Książeczka super sama bym taka chciała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kanapka jest ekspresowa jeśli chodzi o przygotowanie:) a książeczka w środku jest jeszcze bardziej apetyczna:)

      Usuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...