czwartek, 11 czerwca 2009

Ciasto drożdżowe "Rabarbarowe serduszko"



ZACZYN:
- 6 dag drożdży
- 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka

CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- zaczyn
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki mcukru
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag masła lub margaryny
- rabarbar

KRUSZONKA:
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- trochę więcej niż 10 dag mąki
- cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem i mąką, rozpuścić w letnim mleku i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Ciasto: mąkę przesiać, dodać zaczyn, żółtka utarte z cukrem, mleko, szczyptę soli i cukier waniliowy, wyrobić ciasto.
3. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu stopiony, letni tłuszcz, nie przerywając wyrabiania.
4. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
5. Przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem na drobne kawałki, przesiać na nie mąkę i cukier puder, dodać cukier waniliowy i wyrabiać do momentu pojawienia się małych sypkich grudek
6. Gdy podwoi swą objętość, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ułożyć umyte, obrane, i pokrojone w kosteczkę kawałki rabarbaru i posypać kruszonką - odstawić do wyrośnięcia.
7. Piec w nagrzanym piekarniku (190-200 st. C) przez 30-40 minut.


1 komentarz:

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...