czwartek, 31 grudnia 2009

Golonka pieczona w piwie

31.12 w Poznaniu w mięsnym można dostać głównie golonkę, taki lokalny zwyczaj - Nowy Rok trzeba przywitać dorodną goloneczką.



SKŁADNIKI:
- 5 średniej wielkości golonek peklowanych
- włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, por)
- butelka dobrego piwa (ja użyłam Pilnesra Urquella, ze względu na specyficzną goryczkę)
- listek laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć, obrać i w całości wrzucić do garnka z wodą wraz z golonkami. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Potem wyjąć z wody i ponacinać w krzyżyki skórę golonki i włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiekać, polewając od czasu do czasu piwem, aż skórka zbrązowieje a mięso będzie miękkie.

RADA:
Idealnie komponuje się z kapustą na ciepło lub bigosem oraz z puree z grochu.

środa, 30 grudnia 2009

Nietradycyjna sałatka ziemniaczana

[jeszcze nie wypróbowane]

SKŁADNIKI:
800g ziemniaków
3 łodygi selera naciowego
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
10 czarnych oliwek
1/2 szklanki rosołu
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, łyżeczka bazylii, czosnek granulowany, szczypta białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach - obrać i pokroić w plastry. Rosół wymieszać z oliwą, octem i przyprawami i tak przygotowanym sosem zalać ziemniaki. Łodygi selera pokroić w plasterki i wrzucić na 5 minut do gotującej się wody. Cebule i ogórki pokroić w plasterki. Przygotowane warzywa dodać do ziemniaków i wymieszać. Wierzch przybrać oliwkami. Najlepiej przygotować 24h przed podaniem.

Bigos

Aby zrobić swój pierwszy bigos trzeba przejrzeć kilka przepisów i wybrać z każdego, co się nam podoba. Potem trzeba go tylko zrobić, posmakować i jeśli przypomną nam się smak z dzieciństwa, to to był właściwy przepis. Moje bigosowe inspiracje czerpałam:

SKŁADNIKI:
1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg surowej białej kapusty
30 dag wędzonego boczku
3 szt. kiełbasy śląskiej
10 suszonych polskich śliwek
1 winne jabłko
kilka kawałków pieczonego mięsa, szynki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 duże garście suszonych grzybów
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty, tymianek, majeranek, odrobina rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:
1. kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka i podlać wodą lub wywarem z mięsa, kiełbasy lub bulionem. Dodać 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, skórkę od wędzonego boczku i gotować na małym ogniu 1 godzinę.
2. grzyby i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić.
3. posiekać białą kapustę
4. wyjąć skórki z boczku z gotującej się kapusty i dodać białą kapustę, obrać jabłko, pokroić o dodać do kapusty - gotować kolejną godzinę.
5. pokroić kiełbaski, boczek wędzony, szynkę, cebulę i podsmażyć na patelni. zgnieść 2 ząbki czosnku i dodać pod koniec smażenia.
6. jeżeli woda odparuje można podlewać wodą z zalanych grzybków i śliwek.
7. dodać podsmażoną kiełbasę, boczek, mięso, szynkę i gotować dodatkową godzinę.
8. wiadomo, że najlepszy jest bigos podgrzany po raz któryśtam, smaki musza się wymieszać, więc najlepszy jest po paru dniach.



...jak pisał wieszcz Adam w „Panu Tadeuszu”:
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”

czwartek, 11 czerwca 2009

Hawajskie filety z karmazyna

[jeszcze nie wypróbowane]

SKŁADNIKI:
- 20 dkg ryżu dzikiego i długoziarnistego
- 40 dkg różyczek brokułów
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- 4 filety z karmazyna (po20dkg)
- 3 łyżki oleju
- puszka mango (425ml)
- posiekana cebula
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż gotujemy 20 min - po 12 minutach dodajemy brokuły.
2. Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Połowę plasterków mango miksujemy, pozostałe kroimy na kawałki. Smażymy cebulę. Dodajemy przecier owocowy i 100 ml soku z mango. Gdy sos się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone mango i mleko kokosowe. Przyprawiamy.
4. Karmazyna podajemy z sosem i ryżem, posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto drożdżowe "Rabarbarowe serduszko"



ZACZYN:
- 6 dag drożdży
- 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka

CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- zaczyn
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki mcukru
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag masła lub margaryny
- rabarbar

KRUSZONKA:
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- trochę więcej niż 10 dag mąki
- cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem i mąką, rozpuścić w letnim mleku i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Ciasto: mąkę przesiać, dodać zaczyn, żółtka utarte z cukrem, mleko, szczyptę soli i cukier waniliowy, wyrobić ciasto.
3. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu stopiony, letni tłuszcz, nie przerywając wyrabiania.
4. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
5. Przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem na drobne kawałki, przesiać na nie mąkę i cukier puder, dodać cukier waniliowy i wyrabiać do momentu pojawienia się małych sypkich grudek
6. Gdy podwoi swą objętość, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ułożyć umyte, obrane, i pokrojone w kosteczkę kawałki rabarbaru i posypać kruszonką - odstawić do wyrośnięcia.
7. Piec w nagrzanym piekarniku (190-200 st. C) przez 30-40 minut.


niedziela, 7 czerwca 2009

Pizza a'la Krotoszyn



SKŁADNIKI na 4 porcje ciasta:
- 2 szklanki mąki
- 3 dkg drożdży
- szklanka letniej wody lub mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- łyżeczka soli
- do obłożenia pizzy: co kto lubi i starty żółty ser
- sos do posmarowania spodu pizzy: przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, sól, pieprz i oregano
- sos czosnkowy do polania gotowej pizzy: 2 pęczki pietruszki, pół główki czosnku, oliwa lub olej sałatkowy np. rzepakowy, nierafinowany (najlepszy bo bezsmakowy)

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

1. Mąkę przesiej do miski. Zrób w niej niewielki dołek, do którego pokrusz drożdże, wsyp cukier i dolej troszkę wody.
2. Leciutko zamieszaj w dołku, ale nie rozlewaj uzykanej tam masy. Przykryj wilgotną ściereczką i oddstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyroścnięcia.
3. Gdy drożdże się urosną dodaj soli, oliwy i odrobinę wody.
4. Wyrób gładkie i sprężyste ciasto.
5. Odstaw wyrobione ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia w miseczce pod ściereczką.
6. Ciasta wystarcza na 4 krążki o średnicy 24 cm. Można zamrażać. Smacznego

SOSY:
1. Sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy: robi się niezwykle łatwo - przecier pomidorowy miesza się z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i doprawia do smaku. Sos gotowy można nim posmarować ciasto.
2. Sos czosnkowy: siekamy drobniusienko natkę pietruszki, najlepiej blenderem, lub innym przyrządem silnie rozdrabniającym, przeciskamy przez praskę wszystkie ząbki czosnku, dodajemy do pietruchy i zalewamy olejem tak żeby przykryć całą pietruchę, doprawiamy solą, przekładamy do ładnej miseczki, aby po podaniu pizzy każdy mógł sobie nałożyć sosu wg uznania.

CZYNNOŚCI KOŃCOWE:
1. Obkładamy pizzę ulubionymi smakami:
- ja np. pokochałam pizzę z wędzonym łososiem i oliwkami
- miśku lubi hawajską: szynka i ananas
- i zbójnicką: kiełbasa suszona, cebula, czosnek
- a ja jeszcze lubię 4 sery (brie, mozzarella, parmezan, i jakiś z niebieską pleśnią:)
2. Posypujemy grubo startym żółtym serem
3. Wkładamy do bardzo gorącego piekarnika na 20 - 30 min. Wyjmujemy, gdy brzegi ciasta są ładnie zarumienione, a ser w stanie płynnym z lekka zrumieniony gdzieniegdzie.


niedziela, 31 maja 2009

Sajgonki po mojemu


SKŁADNIKI:
- jedno opakowanie papieru ryżowego TAO-TAO
- jedna główka karbowanej sałaty
- pęczek zielonej pietruszki
- 4 młode marchewki pokrojone w słupki (starą marchew trzeba lekko obgotować)
- kiełki fasoli mung (mogą być z puszki)
- małe opakowanie makaronu ryżowego TAO-TAO
- 2 małe piersi kurczaka
- ostra papryka, curry, sól, pieprz

SOS:
- ketchup wymieszany z sosem sojowym (do momentu uzyskania jednolitej konsystencji)
- słodki sos chilli

PRZYGOTOWANIE:
Pierś kurczaka pokroić w słupki, przyprawić curry, ostrą papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, osolić i odstawić na moment, aby napęczniał. Sałatę i pietruszkę dokładnie umyć i osuszyć.
Przygotować płaski talerz z letnią wodą. Namoczyć na moment arkusz papieru ryżowego, ułożyć na desce. W górnej środkowej części papieru ułożyć fragment listka sałaty, poniżej małą porcję makaronu ryżowego, na tym ułożyć dwa słupki marchewki,, małą gałązkę pietruszki łyżeczkę kiełków fasoli mung, i kawałki mięsa. Dolną część papieru zawinąć do góry, a następnie zawijamy boczne część - a'la becik dziecięcy:) i układamy na ładnym talerzu. Podawać z sosami.


niedziela, 15 lutego 2009

Pieczarki faszerowane Pesto

SKŁADNIKI:
- 8 dużych pieczarek
- pesto genovese (zielone)
- parmezan tarty 100g
- płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE:
Pesto wymieszać z parmezanem i częścią płatków, oczyścić pieczarki, usunąć nóżki, w dołek po nóżce nakładamy farsz i posypujemy na wierchu migdałami. Układamy w żaroodpornym naczyniu i w piekarniku zapiekamy 15-20 min.

Koreczki z mozzarelli, mintaja i ogórka kiszonego

SKŁADNIKI:
- mintaj a'la łosoś
- kulka mozzarelli (ale nie w zalewie)
- kilka ogórków kiszonych

PRZYGOTOWANIE:
Spód koreczka stanowi kostkę z mozzarelli, następna warstwą będzie mintaj a na wierzchu ogóreczek. Całość wygląda tak:

Jajka w majonezie z łososiem

SKŁADNIKI:
- jajka ugotowane na twardo
- łosoś wędzony (opakowanie)
- majonez
- ruccola lub koperek do przybrania

PRZYGOTOWANIE:
Jajka przekroić na pół, przybrać łososiem, majonezem i koperkiem lub ruccolą.

Marynowane oliwki

SKŁADNIKI:
- oliwki w zalewie
- oliwa z oliwek (można wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów lub karczochów)
- 2 ząbki czosnku
- ocet winny
- oregano

PRZYGOTOWANIE:
Oliwę zmieszać z pozostałymi składnikami i zalać nią oliwki. Przygotować min. 2 godziny przed podaniem.

Szynkowe paluszki

SKŁADNIKI:
- opakowanie paluszków grissini (można użyć grubych paluszków maślanych)
- opakowanie prosciutto (można użyć szynkę parmeńską, schwarzwaldzka itp.)
- rukola

PRZYGOTOWANIE:
Paluszki owinąć plasterkami szynki i ułożyć na kołderce z rukoli.

Koreczki z pomidorów, mozzarelli i bazylii

SKŁADNIKI:
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- tyle listków bazylii i kuleczek mozzarelli, ile połówek pomidorków

PRZYGOTOWANIE:
Kulki mozzarelli odsączyć z wody, pomidorki przeroić na pół i nakłuwać na przemian: pomidorek, listek bazylii, kulka mozzarelli.

niedziela, 18 stycznia 2009

Cukiniowy makaron z sosem bolońskim

SKŁADNIKI:
- sos: 400 g mięsa mielonego, ząbek czosnku, cebula, puszka pomidorów bez skórki, oregano
- makaron: 2-3 średniej wielkości cukinie pokrojone w cienkie długie słupki

PRZYGOTOWANIE:
Podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso i dobrze wysmażyć. Dodać pomidory z puszki z zalewą i chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Słupki cukinii wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Ułożyć na talerzu cukiniowy makaron i polać sosem.

Zupa groszkowa z mascarpone i z boczkiem


Oto przepis Pascala (Po prostu gotuj) na zupę groszkową. Groszek i mascarpone powodują, że zupa staje się słodka, dlatego pomidorki to obowiązkowy element kwaśny:)

SKŁADNIKI:
- 500 g mrożonego groszku
- cebula
- 2 kostki bulionu cielęcego
- 100 g mascarpone
- 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku pokrojonych w słupki
- kilka suszonych pomidorów
- natka lub zioła do przybrania

PRZYGOTOWANIE:
Groszek podsmażyć w garnku z cebulką, następnie zalać bulionem, zagotować i zmiksować na krem, jeszcze raz zagotować. Nie przykrywać pokrywką, bo groszek może stracić swój intensywnie zielony kolor. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Podsmażyć słupki z boczku wraz z suszonymi pomidorami. W talerzu układamy na spodzie boczek z pomidorami i zalewamy kremem z groszku. Można ozdobić łyżką serka mascarpone i natką lub ziołami.

Tagliatelle z trzema serami i chrupiący bekonem

[jeszcze nie wypróbowane]

SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- centymetrowej grubości plaster surowego boczku wędzonego
- 1 biała cebula
- kubeczek śmietany 30%
- 30 g sera gorgonzola
- 30 g sera roquefort
- 30 g sera cambozola
- świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn) lub natka pietruszki
- starty parmezan
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podsmażyć część boczku pokrojonego w kostkę z cebulą i czosnkiem. Zalać to śmietana 30% i dodać sery, doprawić solą i pieprzem. Zredukować całość do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Ugotować makaron (al dente). Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, polać sosem. Udekorować świeżymi ziołami lub natką, posypać parmezanem i resztą zgrillowanego boczku.

Szybka zupa szpinakowa

SKŁADNIKI:
- 1 paczka szpinaku mrożonego
- 1 rosołek Knorr ziołowy z bazylią
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 0.5 l wody
- 1 rama cremefine (do ubijania albo do zupy) lub słodka śmietanka
- jako wsad: ziemniaczki lub grzanki
- do posypania: odrobina startego żółtego sera
(może być parmezan)

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować rosołek w 0,5 litrze wody, dorzucić lekko rozmrożony szpinak od czasu do czasu mieszając. Gotować na małym ogniu aż do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy wody. Kiedy zupka się zagotuje, gotować jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, buteleczkę (można mniej) ramy cremfine, mieszać aż do zagotowania. Przyprawić pieprzem i solą. W zależności od wyboru: ziemniaczki (trzeba wcześniej ugotować) ułożyć w talerzu i zalać zupą, lub nalać zupy i posypać grzaneczkami. Całość posypać startym serem.