środa, 30 grudnia 2009

Bigos

Aby zrobić swój pierwszy bigos trzeba przejrzeć kilka przepisów i wybrać z każdego, co się nam podoba. Potem trzeba go tylko zrobić, posmakować i jeśli przypomną nam się smak z dzieciństwa, to to był właściwy przepis. Moje bigosowe inspiracje czerpałam:

SKŁADNIKI:
1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg surowej białej kapusty
30 dag wędzonego boczku
3 szt. kiełbasy śląskiej
10 suszonych polskich śliwek
1 winne jabłko
kilka kawałków pieczonego mięsa, szynki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 duże garście suszonych grzybów
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty, tymianek, majeranek, odrobina rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:
1. kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka i podlać wodą lub wywarem z mięsa, kiełbasy lub bulionem. Dodać 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, skórkę od wędzonego boczku i gotować na małym ogniu 1 godzinę.
2. grzyby i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić.
3. posiekać białą kapustę
4. wyjąć skórki z boczku z gotującej się kapusty i dodać białą kapustę, obrać jabłko, pokroić o dodać do kapusty - gotować kolejną godzinę.
5. pokroić kiełbaski, boczek wędzony, szynkę, cebulę i podsmażyć na patelni. zgnieść 2 ząbki czosnku i dodać pod koniec smażenia.
6. jeżeli woda odparuje można podlewać wodą z zalanych grzybków i śliwek.
7. dodać podsmażoną kiełbasę, boczek, mięso, szynkę i gotować dodatkową godzinę.
8. wiadomo, że najlepszy jest bigos podgrzany po raz któryśtam, smaki musza się wymieszać, więc najlepszy jest po paru dniach.



...jak pisał wieszcz Adam w „Panu Tadeuszu”:
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.