niedziela, 18 stycznia 2009

Tagliatelle z trzema serami i chrupiący bekonem

[jeszcze nie wypróbowane]

SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- centymetrowej grubości plaster surowego boczku wędzonego
- 1 biała cebula
- kubeczek śmietany 30%
- 30 g sera gorgonzola
- 30 g sera roquefort
- 30 g sera cambozola
- świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn) lub natka pietruszki
- starty parmezan
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podsmażyć część boczku pokrojonego w kostkę z cebulą i czosnkiem. Zalać to śmietana 30% i dodać sery, doprawić solą i pieprzem. Zredukować całość do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Ugotować makaron (al dente). Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, polać sosem. Udekorować świeżymi ziołami lub natką, posypać parmezanem i resztą zgrillowanego boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.