niedziela, 7 czerwca 2009

Pizza a'la Krotoszyn



SKŁADNIKI na 4 porcje ciasta:
- 2 szklanki mąki
- 3 dkg drożdży
- szklanka letniej wody lub mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- łyżeczka soli
- do obłożenia pizzy: co kto lubi i starty żółty ser
- sos do posmarowania spodu pizzy: przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, sól, pieprz i oregano
- sos czosnkowy do polania gotowej pizzy: 2 pęczki pietruszki, pół główki czosnku, oliwa lub olej sałatkowy np. rzepakowy, nierafinowany (najlepszy bo bezsmakowy)

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

1. Mąkę przesiej do miski. Zrób w niej niewielki dołek, do którego pokrusz drożdże, wsyp cukier i dolej troszkę wody.
2. Leciutko zamieszaj w dołku, ale nie rozlewaj uzykanej tam masy. Przykryj wilgotną ściereczką i oddstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyroścnięcia.
3. Gdy drożdże się urosną dodaj soli, oliwy i odrobinę wody.
4. Wyrób gładkie i sprężyste ciasto.
5. Odstaw wyrobione ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia w miseczce pod ściereczką.
6. Ciasta wystarcza na 4 krążki o średnicy 24 cm. Można zamrażać. Smacznego

SOSY:
1. Sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy: robi się niezwykle łatwo - przecier pomidorowy miesza się z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i doprawia do smaku. Sos gotowy można nim posmarować ciasto.
2. Sos czosnkowy: siekamy drobniusienko natkę pietruszki, najlepiej blenderem, lub innym przyrządem silnie rozdrabniającym, przeciskamy przez praskę wszystkie ząbki czosnku, dodajemy do pietruchy i zalewamy olejem tak żeby przykryć całą pietruchę, doprawiamy solą, przekładamy do ładnej miseczki, aby po podaniu pizzy każdy mógł sobie nałożyć sosu wg uznania.

CZYNNOŚCI KOŃCOWE:
1. Obkładamy pizzę ulubionymi smakami:
- ja np. pokochałam pizzę z wędzonym łososiem i oliwkami
- miśku lubi hawajską: szynka i ananas
- i zbójnicką: kiełbasa suszona, cebula, czosnek
- a ja jeszcze lubię 4 sery (brie, mozzarella, parmezan, i jakiś z niebieską pleśnią:)
2. Posypujemy grubo startym żółtym serem
3. Wkładamy do bardzo gorącego piekarnika na 20 - 30 min. Wyjmujemy, gdy brzegi ciasta są ładnie zarumienione, a ser w stanie płynnym z lekka zrumieniony gdzieniegdzie.


3 komentarze:

  1. Z pewnością wypróbuję Twojego sposobu na przygotowanie przysmaku zwanego Pizza ;-D

    Dzięki za podpowiedź!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Było pyszne!:)
    takie tylko uwagi:
    -co znaczy bardzo gorący piekarnik? - ja ustawiłem na 200 i bylo ok w.20 min.
    -nie wiem jak innym ale mi z tych propozycji wyszla jedna ta duża blacha z piekarnika (ta co w zestawie jest do kiesa czy cuś:))

    A w ogóle to dlaczego to nazywa się pizza a'la Krotoszyn?

    A no i jeszcze jeden pomysł na sos czosnkowy: bierzemy ze 4ząbki czosnku (ja zużywam całą główkę:)) jogurt natutalny i majonez... czosnek w blender drobniutko nastepnie dodajemy jogurt i majonez trochę soli i pieprzu i na najwyższe obroty aż się dobrze wymiesza

    Smacznego!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz jak i konstruktywną krytykę!:) to jeden z moich wczesnych przepisów wiec niektóre wskazówki sa troche mało konkretne;) 200 stopni to z pewnością bardzo gorący piekarnik! Ten sos piteruszkowo czosnkowy jest charakterystyczny dla krotoszyńskich pizzerii - stąd moja nazwa:) (każda pizza w tym mieście jest wypiekana w piecu opalanym drewnem i jest podawana z takim sosem:). Dziękuje za przepis na inny sos czosnkowy:) pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.