piątek, 17 września 2010

Tabbouleh i shoarma

Tabbouleh wymawia się po prostu: tabule, a potrawę tę zwie się także "sałatką libańską" :)


SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 3 pęczki pietruszki
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 piersi kurczaka
- przyprawa do shoarmy (polecam Secrets of the Orient - Cairo Shoarma firmy KOTANYI), sól, mięta, oliwa z oliwek
- opcjonalnie: sos czosnkowy - śmietana 12% + 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- do picia: woda Żywiec o smaku cytrynowym

PRZYGOTOWANIE:
1. Tabbouleh: posiekać natkę, obrane ze skórki pomidory oraz cebulę w małą kostkę. Namoczyć kuskus, po jakimś czasie wyjąć i opłukać. Wymieszać składniki, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dużą łyżkę soli oraz małą łyżkę mięty. 
2. Shoarma: kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić Cairo Shoarma i usmażyć
3. Podawać z wodą cytrynową Żywiec - pasuje idealnie:)


sobota, 14 sierpnia 2010

Farfalle z groszkiem, boczkiem i serem pleśniowym


SKŁADNIKI:
- makaron "kokardki"
- 1,5 szklanki świeżego lub mrożonego gorszku
- kilka cienkich plasterków boczku parzonego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotować al dente
2. Na oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, dodać pokrojony w cienkie paski boczek.
3. Gdy boczek zacznie się rumienić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Na koniec dodać groszek i krótko wszystko razem podsmażyć (nie należy przykrywać patelni pokrywką, bo groszek może stracić swój intensywnie zielony kolor) - krótko, tzn. aż świeży groszek się podgrzeje, albo mrożony groszek się rozmrozi i podgrzeje:)
5. Na talerzu układamy warstwę makaronu, następnie groszek z boczkiem, a na wierzchu posypujemy pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym.

Ślimaki po burgundzku


Miśku, jako miłośnik sushi i marynowanych ośmiorniczek, postanowił sprawdzić, co Francuzi widzą w ślimakach... :)


SKŁADNIKI:
- opakowanie mrożonych ślimaków z masłem czosnkowym (Dal Pesca, 12 szt.)
- 1 papryka czerowna
- 2 ząbki czosnku
- pół główki sałaty lodowej
- oliwa z oliwek
- sól, papryka chilli


PRZYGOTOWANIE:
1. Ślimaki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 12 minut
2. Paprykę pokrojoną w paski podsmażyć na oliwie z czosnkiem
3. Pod koniec smażenia dodać pokroją w paski sałatę lodową, osolić i przyprawić papryką chilli.

środa, 11 sierpnia 2010

Placuszki z cukinii z łososiem i kwaśną śmietaną

Smakołyk, który zachwycił mnie wczoraj w Republice Róż...



SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 2 lub 3 łyżki mleka
- 1 duża cukinia lub 2 średnie
- 200g wędzonego łososia
- 200g kwaśnej śmietany
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osolić i odstawić aby puściła soki.
2. Jajka rozmącić, dodać przesianą mąkę i pieprz. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, bo cukinia je i tak rozpuści:)
3. Dodać do ciasta dobrze odciśniętą cukinię i delikatnie wymieszać.
4. Smażyć na złoty kolor.
5. Placuszki podawać z plasterkiem łososia i kwaśną śmietaną.

niedziela, 8 sierpnia 2010

Gnocchi w sosie szpinakowym z gorgonzolą


Gnocchi (czytaj "ńiokki" a nie "gnoczi" ;) to takie kopytka, tylko że włoskie i o innym kształcie. Pycha! Przepis na kluseczki żywcem ściągnięty z foody.pl, można też kupić gotowe (polecam firmy Mondello dostępne np. w Kauflandzie).

SKŁADNIKI NA GNOCCHI:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 1 jajko
- sól

SKŁADNIKI NA SOS:
- 500 g szpinaku mrożonego (świeżego adekwatnie więcej)
- 100 g gorgonzoli (lub innego ulubionego sera z niebieską pleśnią)
- 3 łyżki startych orzechów włoskich
- 1 łyżka startego parmezanu
- 3 średnie ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

GNOCCHI:
Obrać ziemniaki i ugotować. Odcedzone z wody zmielić w maszynce i wymieszać z mąką, jajkiem i roztopionym masłem. Powstałą masę wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. Z obu zrobić długie wałki, które należy podzielić na małe kawałki. Uformować z nich kluski o charakterystycznym kształcie i na każdej wycisnąć wzorek widelcem. Gnocchi należy gotować partiami w dużym garnku z osoloną wodą, tak długo, aż wypłyną na powierzchnie.

SOS:
Szpinak rozmrozić. W garnku roztopić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko smażyć (aż zacznie się wydzielać charakterystyczny zapaszek). Dodać szpinak, osolić, popieprzyć:) Następnie dodać pokruszoną gorgonzolę i gotować tak długo aż się roztopi. Na koniec doprawić parmezanem i startymi orzechami włoskimi.

niedziela, 4 lipca 2010

Zupa kalafiorowa z szałwią



Przepis na tą pyszną zupkę znalazłam na portalu: Kwestia Smaku. Pycha!!! Zatem cytuję:

SKŁADNIKI:

• 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do smaku 
• 1/4 cebuli, posiekanej w kosteczkę 
• 2 małe ziemniaki, pokrojone w kostkę 
• 1 marchewka, pokrojona w plasterki 
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
• ziele angielskie, listek laurowy 
• 8 listków świeżej szałwii 
• 2 garście rozdzielonych różyczek kalafiora 
• 4 łyżki gęstej śmietany 18% 
• 50 g sera z niebieską pleśnią (Stilton, Gorgonzola lub Roquefort)

PRZYGOTOWANIE:

1. W większym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę i zeszklić cebulę. 
2. Dodać ziemniaki oraz marchewkę, posolić i dusić przez 4 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
3. Wlać wodę do 3/4 objętości naczynia. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, dodać ziele angielskie, listek laurowy oraz szałwię. 
4. Gotować przez 4 minuty, następnie dodać różyczki kalafiora, uzupełnić wodą aby wszystkie warzywa były nią przykryte i gotować do miękkości.
5. Zupę zdjąć z ognia. W kubeczku rozprowadzić śmietanę z 2 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. 
6. Dodać rozkruszony ser i całość rozprowadzić z zupą. 
7. Spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić oraz polać dodatkową oliwą z oliwek. Nie zagotowywać, jedynie dobrze podgrzać przed podaniem. 

niedziela, 23 maja 2010

Wiosenna sałatka z jajkiem i grzankami

SKŁADNIKI:
- sałata
- duży pomidor pokrojony w kostkę
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- pół pęczka drobno pokrojonego szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- bułka lub mała bagietka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- pół limonki

SOS typu vinaigrette:
- 2 łyżki musztardy DIJON
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól, pieprz, oregano



PRZYGOTOWANIE:
1. Sałatę, pomidora, kukurydzę, fasolę, szczypiorek wrzucić do miski, wymieszać i skropić sokiem z limonki
2. Bułkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju i wrzucić do miski.
3. Jajka pokrojone w ćwiartki ułożyć na wierzchu sałatki.
4. Składniki sosu wymieszać (najlepiej w specjalnym shakerze do sosu vinaigrette lub w małym słoiczku)
5. Sos podawać osobno, do samodzielnego nakładania, aby nie namoczyć grzaneczek.

sobota, 22 maja 2010

Zupa z białych szparagów



SKŁADNIKI:

-1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 - 3 łyżki drobno posiekanej cebuli 
- po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru
- szczypta tartej skórki z cytryny i odrobina soku z cytryny
- 3 nieduże, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- duży pęczek białych szparagów
- szklanka mleka
- szklanka bulionu (jarzynowy lub cielęcy)
- świeży młody lubczyk do przybrania
- świeżo zmielony (grubo) pieprz kolorowy
- sól

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulkę zeszklić na oliwie (nie rumienić), dodać sól, gałkę muszkatołową, imbir i stratą skórkę z cytryny i chwilę dusić razem.
2. Dodać pokrojone ziemniaki i dusić 3 minuty aż ziemniaki lekko zmiękną.
3. Szparagi obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki, górne końcówki odłożyć do dekoracji (ugotować oddzielnie w wodzie lub na parze), resztę wrzucić do garnka, posolić i chwilę dusić na wolnym ogniu.
4. Dolać mleko i bulion i gotować nadal na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
5. Gdy szparagi zmiękną, zupę zdjąć z ognia i zmiksować, a następnie przelać przez sito, aby usunąć ewentualne łyko szparagów.
6. Zupę nalać do talerzy, przybrać końcówkami szparagów, listkami młodego lubczyku i grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przepis Nigelli Lawson na szybkie curry



SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
- 1 kg kurzych udek (bez skóry i kości, pokrojonych w pask4 x 2cm)
- ok. 400g mleka kokosowego
- 250ml wrzącej wody
- kostka bulionowa
- 1 ½ szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1 ½ szklanki mrożonej fasolki szparagowe
- 1 ½ szklanki mrożonej soi (opcjonalnie)
- łyżka sosu rybnego - nam pla (opcjonalnie, ja osobiście nie cierpię sosów rybnych... :)
- garść posiekanej kolendry
- limonki
- ryż jaśminowy

PRZYGOTOWANIE:
Olej rozgrzać w woku, wrzucić dymkę i pastę curry. Wymieszać. Dodać kurczaka. Chwilę smażyć.  Zalać bulionem. Wrzucić groszek i soję. Dusić ok. 10 minut. Dorzucić fasolkę szparagową i trochę kolendry. Zalać mleczkiem kokosowym. Kilka minut trzymać jeszcze na gazie. Podawać z ryżem, limonkami pokrojonymi w ćwiartki (tak aby każdy mógł sobie doprawić potrawę wg uznania) i pozostałą kolendrą.

Link do oryginalnego przepisu Nigelli:

niedziela, 9 maja 2010

Tajska zupa kokosowa


Wiem, nie wypada podawać przepisu na zupę z paczki, ale to jest pycha! Zupa jest słodkawa, ale odpowiednio dokwaszona i zarazem pikantna, ale nie tak jak pikantne jest chilli, raczej jest to pikanteria imbiru:)



SKŁADNIKI:
- Lobo Tom Ka Paste (Tajska pasta Tom Ka - koncentrat zupy kokosowej) - dostępne w specjalistycznych sklepach, np. Kuchnie Świata
- 0,5 l mleczka kokosowego
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 0,5 l wody
- kilka cienkich plasterków cytryny
- ryż jaśminonwy

PRZYGOTOWANIE:
Zagotować 250 ml mleczka kokosowego. Dodać pokrojoną pierś kurczaka oraz koncentrat Tom Ka i gotować aż mięso dojdzie. Dodać 0,5 litra wody i gotować na małym ogniu. Dodać pozostałe 250 ml mleczka kokosowego i delikatnie zagotować. Można doprawić sokiem z cytryny - podawać z ryżem jaśminowym.


poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Ziołowe polędwiczki

SKŁADNIKI:
- 30 dkg kurzych polędwiczek
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek koperku
- opcjonalnie: można dodać inne ulubione świeże zioła
- 2 łyżki kartoflanki
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki magi lub sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, odrobina oregano

PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki umyć i włożyć do miski. Dodać posiekaną drobniutko cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka, dodać olej i magi/ sos sojowy oraz dwie łyżki kartoflanki. Następnie dodać posiekaną drobno pietruszkę i koperek oraz doprawić solą, pieprzem i oregano - całość dokładnie wymieszać. Wstawić na 2 godziny do lodówki - po tym czasie usmażyć polędwiczki. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.