niedziela, 9 maja 2010

Tajska zupa kokosowa


Wiem, nie wypada podawać przepisu na zupę z paczki, ale to jest pycha! Zupa jest słodkawa, ale odpowiednio dokwaszona i zarazem pikantna, ale nie tak jak pikantne jest chilli, raczej jest to pikanteria imbiru:)



SKŁADNIKI:
- Lobo Tom Ka Paste (Tajska pasta Tom Ka - koncentrat zupy kokosowej) - dostępne w specjalistycznych sklepach, np. Kuchnie Świata
- 0,5 l mleczka kokosowego
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 0,5 l wody
- kilka cienkich plasterków cytryny
- ryż jaśminonwy

PRZYGOTOWANIE:
Zagotować 250 ml mleczka kokosowego. Dodać pokrojoną pierś kurczaka oraz koncentrat Tom Ka i gotować aż mięso dojdzie. Dodać 0,5 litra wody i gotować na małym ogniu. Dodać pozostałe 250 ml mleczka kokosowego i delikatnie zagotować. Można doprawić sokiem z cytryny - podawać z ryżem jaśminowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.