sobota, 22 maja 2010

Zupa z białych szparagów



SKŁADNIKI:

-1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 - 3 łyżki drobno posiekanej cebuli 
- po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru
- szczypta tartej skórki z cytryny i odrobina soku z cytryny
- 3 nieduże, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- duży pęczek białych szparagów
- szklanka mleka
- szklanka bulionu (jarzynowy lub cielęcy)
- świeży młody lubczyk do przybrania
- świeżo zmielony (grubo) pieprz kolorowy
- sól

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulkę zeszklić na oliwie (nie rumienić), dodać sól, gałkę muszkatołową, imbir i stratą skórkę z cytryny i chwilę dusić razem.
2. Dodać pokrojone ziemniaki i dusić 3 minuty aż ziemniaki lekko zmiękną.
3. Szparagi obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki, górne końcówki odłożyć do dekoracji (ugotować oddzielnie w wodzie lub na parze), resztę wrzucić do garnka, posolić i chwilę dusić na wolnym ogniu.
4. Dolać mleko i bulion i gotować nadal na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
5. Gdy szparagi zmiękną, zupę zdjąć z ognia i zmiksować, a następnie przelać przez sito, aby usunąć ewentualne łyko szparagów.
6. Zupę nalać do talerzy, przybrać końcówkami szparagów, listkami młodego lubczyku i grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.