SKŁADNIKI:
- sałata
- duży pomidor pokrojony w kostkę
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- pół pęczka drobno pokrojonego szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- bułka lub mała bagietka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- pół limonki
SOS typu vinaigrette:
- 2 łyżki musztardy DIJON
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól, pieprz, oregano
PRZYGOTOWANIE:
1. Sałatę, pomidora, kukurydzę, fasolę, szczypiorek wrzucić do miski, wymieszać i skropić sokiem z limonki
2. Bułkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju i wrzucić do miski.
3. Jajka pokrojone w ćwiartki ułożyć na wierzchu sałatki.
4. Składniki sosu wymieszać (najlepiej w specjalnym shakerze do sosu vinaigrette lub w małym słoiczku)
5. Sos podawać osobno, do samodzielnego nakładania, aby nie namoczyć grzaneczek.
- sałata
- duży pomidor pokrojony w kostkę
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- pół pęczka drobno pokrojonego szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- bułka lub mała bagietka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- pół limonki
SOS typu vinaigrette:
- 2 łyżki musztardy DIJON
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól, pieprz, oregano
PRZYGOTOWANIE:
1. Sałatę, pomidora, kukurydzę, fasolę, szczypiorek wrzucić do miski, wymieszać i skropić sokiem z limonki
2. Bułkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju i wrzucić do miski.
3. Jajka pokrojone w ćwiartki ułożyć na wierzchu sałatki.
4. Składniki sosu wymieszać (najlepiej w specjalnym shakerze do sosu vinaigrette lub w małym słoiczku)
5. Sos podawać osobno, do samodzielnego nakładania, aby nie namoczyć grzaneczek.