poniedziałek, 21 marca 2011

Groszkowe kwadraciki

Zostało mi trochę purée z zielonego groszku. Już przy tworzeniu groszkowych kul zauważyłam wyjątkową plastyczność tego purée. Dziś postanowiłam to wykorzystać.



SKŁADNIKI:
- 5 czubatych łyżek puree z zielonego groszku wg tego przepisu
- 100 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
- piętka sera brie drobno również startego na tarce o małych oczkach
- 2 łyżki masła i 1 łyżka oliwy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
2. Wziąć do ręki część masy, mocno ugnieść i formować małe kwadraciki. Im lepiej ulepione/ ugniecione, tym łatwiej się smażą.
3. Smażyć na maśle zmieszanym z oliwą na małym ogniu, na złoty kolor.


2 komentarze:

  1. Podsmażane wyglądają równie dobrze jak kule :)Wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł na obiadek na szybko! Wyskoczyło mi jako miniaturka pod postem i spodobało się.. więc zakładkuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.