niedziela, 20 marca 2011

Pierś z kaczki i groszkowe kuleczki

Pozostając w klimacie Dnia Świętego Patryka, w wiosennych barwach i w związku z akcją "Zielono mi... Znów" prezentuję pomysł na kaczkę inspirowany przepisem szefa kuchni - Sebastiana Krauzowicza. Gdyby ktoś pokusił się  o porównywanie fotek jego i mojej, to na swoje usprawiedliwienie podam, że miałam ten przepis w formie analogowej, na papierze, bardzo skrócony i niekiedy musiałam improwizować, plus - inwencja własna - zmiana barwy sosu z pomarańczowego na zielony, aby pasowało do narodowej bawry irlandzkiej:) a o jajeczkach zapomniałam (patrz: przepis oryginalny)... Mimo to, smakowało wybornie:)



SKŁADNIKI:
- 2 filety z kaczki
- 2 jabłka
- 1 pomarańcza
- 200 ml soku pomarańczowego
- 200 ml soku jabłkowego
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- 500 g zielonego groszku
- łyżka masła
- 1 duży, ugotowany ziemniak
- 0,3 l soku pomarańczowego 100%
- szczypta gałki muszkatołowej
- 25 ml likieru curacao

PRZYGOTOWANIE:
1. Jedno jabłko i pomarańczę pokroić na cząstki wrzucić do miseczki, wlać 200ml soku jabłkowego i 200ml soku pomarańczowego, doprawić solą, pieprzem, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Filety naciąć w kratkę i marynować w tej zalewie przez 24 godziny.
2. Zamarynowane filety obsmażyć na patelni, a następnie opiekać przez 6 minut w piekarniu nagrzanym do temperatury 180 stopni.
3. Przygotwujemy sos: do rondelka wlać sok pomarańczowy 100% i kieliszek curacao, doprawić gałką muszkatołową i obrane jabłka pokrojone na kawałki, zagotować aż jabłka nieco zmiękną, zdjąć z ognia, zmiksować jabłka, i ponownie gotować aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.
4. A teraz przygotowujemy purée z groszku: groszek sparzyć wrzątkiem, następnie podsmażyc na maśle i zblenderowac na gładką masę, w razie potrzeby przetrzec przez sitko, dodać ugotowanego ziemniaka i całość dokładnie wymieszać, doprawić do samku. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki


3 komentarze:

  1. ale optymistycznie i jakie fajne te zielone kule :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te groszkowe kule są śliczne. Takie wiosenne. http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejciu, jakie śliczne!
    Dziękuję, że przyłączyłaś się do Zielonej zabawy;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.