niedziela, 27 lutego 2011

Oponki

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami... Mistrzem wypieków nigdy nie byłam, ale postanowiłam spróbować. Nawet nieźle smakują, ale śmiesznie wyglądają - podczas smażenia moje oponki dostały bąbli:) Do zdjęcie wybrałam oczywiście takie najbardziej kształtne, ale większość z pozostałych wygląda zabawnie. Mój mąż powiedział, że to oponki z kosmosu, jakiś obcy musiał się wkraść do ciasta. Może to niedokładnie rozmieszana soda? Nie wiem, są chrupiące i niegumowate, więc i tak nie jest najgorzej.



SKŁADNIKI:
- 0,5 kg sera białego (użyłam pół na pół: tłustego i półtłustego, kleistość ciasta może często wynikać z wilgotności sera, ja kupiłam taką naprawdę zbitą kostkę, ser był 'suchy', twardy i aż trudno było go rozdrabniać widelcem)
- 2 łyżki wódki
- 4 jajka (ja użyłam 3 całych jajek i 2 białek, które mi zostały w lodówce - może to jest przyczyna?:)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki sody
- 2,5 szklanki mąki
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1. Ser rozdrobnić widelcem, dodać jajka, wódkę, sodę (ja dodałam ją z mąką później, może trzeba było jednak dodać wcześniej?) i zmiksować wszystko blenderem na mniej więcej jednolita masę.
2. Do przesianej mąki dodać masę serową i zagniatać ciasto. Tu trzeba trochę wyważyć: ciasto nie powinno się zbytnio kleić do rąk, ale trochę może: im więcej mąki dodamy, tym twardsze będą oponki, więc generalnie ciasto trzeba doprowadzić do takiej postaci, aby na posypanym mąką blacie można je było rozwałkować. Bo taki jest kolejny krok:
3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 - 1 cm, wykrawać okręgi szklanką do whisky, a środki kieliszkiem do likieru
4. Smażyć na głębokim oleju z dwóch stron na złoty kolor.
5. Usmażone oponki wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, jak nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty, przełożyć na inny talerz i oprószyć cukrem pudrem.

wtorek, 22 lutego 2011

Zupa serowa

Wydawało mi się, że zupa z serków topionych nie oddaje tego wspaniałego serowego smaku, który tak uwielbiam - a jednak! Proste i smaczne, takie przepisy lubię najbardziej:)


SKŁADNIKI:
- pół litra bulionu (ja użyłam kostki rosołowej)
- 150ml mleka
- duży serek topiony śmietankowy (ja dodałam jeszcze kawałek serka z szynką)
- sól, pieprz, warzylion, ziarenka smaku
- posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
1.  Zagotować bulion (tudzież wodę z kostką rosołową), dolać mleko i wrzucić serki
2. Doprawić jak to lubi.
3. Gdy serek się rozpuści, przelać na talerzyki i posypać natka pietruszki.

Miętowe chutney

Podina chutney, czyli miętowe czatnej, to sos który wcale nie smakuje miętą... Kupiłam gotową mieszankę ziołową w "Kuchniach świata", to było coś w TYM stylu i przyrządziłam to w wersji jogurtowej. W smaku ciekawe, przyjemnie ostre, słone, pieprzne, w tle jakby posmak curry (ale zielony kolor zamiast żółtego powoduje, że nie od razu rozpoznaje się ten smak), a jak się długo myśli o mięcie, to jej smak też się manifestuje, gdzieś na końcu języka... A czytając na opakowaniu Skład znajdujemy zakamuflowane także inne egzotyczne smaki: suszone mango, ziarno owocu granatu, kolendra, ziarno melona, goździki...


SKŁADNIKI:
- mały kubeczek jogurty naturalnego
- 2-3 łyżeczki mieszanki chutney
- suche wafle
- paluszki grissini

PRZYGOTOWANIE (uwaga: mega trudne):
1. Wymieszać mieszankę z jogurtem
2. Podawać jako dip do suchych wafli, paluszków itp.

Sos Alioli

Sos Alioli [wym. ajoli] to tradycyjny sos czosnkowy, a właściwie oliwkowy majonez czosnkowy, popularny w kuchni katalońskiej, walencjańskiej  i prowansalskiej kuchni francuskiej. Podobno powstał już za czasów rzymskich. Sos podaje się z grillowaną jagnięciną, grillowanymi warzywami lub paellą. Jak dla mnie, świetnie pasuje też do kanapek (zamiast kupnego majonezu) lub jajek na twardo, bo nadaje im śródziemnomorskiego posmaku. Oryginalny sos nie zawiera żółtek, jednak wówczas trudno osiągnąć stan idealnej emulsji:) Warto wybrać do przyrządzenia tego sosu dobrą oliwę, bez goryczki i o takim smaku jak lubimy najbardziej, gdyż sos "eksponuje" jej smak - zatem im lepsza oliwa, tym lepszy sos.


SKŁADNIKI:
-  3-4 duże ząbki czosnku
- 2 duże żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny (ja dodałam nawet trochę więcej)
- 300 ml dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz (najlepiej biały)

PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli i dobrze rozetrzeć w miseczce.
2. Dodać żółtka i sok z cytryny i zmiksować.
3. Cały czas miksując dolewać wolno oliwę, w miarę tworzenia się majonezowej emulsji można nieco przyspieszyć z dolewaniem oliwy.
4. Doprawić w razie potrzeby cytryną, solą, pieprzem.
5. Przykryć i schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 21 lutego 2011

Domowy budyń czekoladowy


Doprawdy, nie spodziewałam się takiego efektu. Okazuje się, że budyń zrobiony domowym sposobem, jest o wiele bardziej delikatny, nie jest taki `glutowaty` jako kupiony z paczki. Daje więcej wolności w zakresie manipulowania smakiem. Większość przepisów w internecie sugeruje użycie żółtka, ale ja zrobiłam swój bez jajka. Myślę, że mąka ziemniaczana ma wystarczające właściwości `żelujące`.



SKŁADNIKI (przepis na dwie porcje):
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki cukry
- 4 łyżki domowej konfitury
- 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:
1. Odlewamy pół szklanki mleka, do którego dodajemy mąkę i cukier i mieszamy aż całość się rozpuści
2. Pozostałą część mleka wlewamy do garnka i rozpuszczamy w nim czekoladę, następnie gdy mleko się zagotuje dodajemy kakao, zmniejszamy ogień.
3. Gdy czekolada całkiem się rozpuści, dodajemy mleko z mąką i intensywnie mieszamy aż budyń zgęstnieje
4. W osobnym garnuszku rozpuszczamy konfiturę z wodą, którą następnie polewamy budyń w miseczkach.

niedziela, 20 lutego 2011

Placuszki serowe


SKŁADNIKI (przepis na 2 osoby):
- około 1,5 kostki twarogu (ok. 350g)
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 3 jajka
- konfitura np. z czarnych pożeczek

PRZYGOTOWANIE:
1. Ser utrzeć z żółtkami.
2. Białka ubić na sztywną pianę.
3. Dodać dwa rodzaje mąki, sól i białka - i całość ostrożnie wymieszać.
4. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
5. Rozgrzać patelnię z tłuszczem (patelnia powinna być dobra, teflonowa, bo smażenie placuszków to najtrudniejszy element przepisu) i smażyć małe placuszki (wielkość łyżki stołowej). Generalnie ciasto jest dość   ciężki i lepiące, dlatego małe placuszki lepiej się odwraca na patelni (nawet dobrej:)
6. Idealne na śniadanie:)


sobota, 19 lutego 2011

Deser mascarpone

Porównując poniższy przepis z przepisem na mascarpone z truskawkami przyznać muszę wyższość temu drugiemu przepisowi. Ubite białka dodają serkowi lekkości, a bita śmietanka lepkości. Poniższy deser jest przez to cięższy i bardziej tłusty. Myślę, że spokojnie można zastąpić ten sposób przyrządzenia serka, metodą podaną w przepisie z truskawkami...


SKŁADNIKI:
- 200 g serka mascarpone
- pół małego kubeczka śmietany kremówki
- okrągłe biszkopty
- filiżanka espresso
- świeżo zmielona kawa do posypania na wierzchu

PRZYGOTOWANIE:
1. Śmietanę lekko ubić (jak się nie uda na sztywno to nic nie szkodzi:)
2. Dodać serek i nadal miksować, aż powstanie jednolita, puszysta masa
3. W pucharku ułożyć warstwę z biszkoptów, przy pomocy łyżeczki namoczyć je mocną kawą, nałożyć warstwę kremu mascarpone, na to układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą i kładziemy warstwę serka i tak, aż do wyczerpania kremu, tudzież pojemności pucharka, wierzchołek posypujemy świeżo zmieloną kawą:)
4. Powyższe składniki starczyły mi na 2 pucharki, których jednak nie sposób zjeść przy jednym podejściu:)

czwartek, 17 lutego 2011

Camembert marynowany

Oryginalny przepis (z Kulinarnego Atlasu Świata) zakłada marynowanie sera zwanego hermelinem i pochodzi z kuchni czeskiej. Hermelin wydaje mi się smaczniejszy niż nasze spolszczone camemberty, ale z racji pewnej odległości dzielącej mnie od granicy czeskiej, do przygotwania tej przystawki posłużyć musi Turek. Pierwowzór sugeruje również przecięcie serka wertykalnie, nafaszerowanie go czosnkiem, papryką i ziołami i złożenie z powrotem w cały serek, ale chciałam spróbować po swojemu:)


SKŁADNIKI:
- 2 serki typu camembert
- 5 ząbków czosnku
- 3 małe listki laurowe
- łyżeczka oregano
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- inne ulubione zioła, można dodać ostrą papryczkę, rozmaryn, tymianek
- oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
1. Sery pokroić w ćwiartki, czosnek pokroić w cienkie plasterki
2. Serki umieścić w misce lub słoiku, dodać wszystkie zioła i przyprawy.
3. Całość zalać oliwą z oliwek, przykryć folią aluminiową lub czymś innym i odstawić na kilka dni
4. Podawać jako przystawkę, np. do piwa. 

wtorek, 15 lutego 2011

Pyszny deser z mascarpone i truskawek



SKŁADNIKI:
- 250g mrożonych truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 2 małe jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru do truskawek i 1 łyżeczka cukru do masy z serka mascarpone (lub więcej jeżeli jest za mało słodkie)
- biszkopty lub wafelki do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:
1. Mrożone truskawki lekko rozmrażamy i miksujemy na jednolitą masę dodając łyżkę cukru. Mój stary i doświadczony w boju (końcówka blendująca świadczy o tym:) mikser potrafi zmiksować całkowicie zamrożone truskawy i taką masę lubię najbardziej.
2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy owe białka na sztywną pianę wraz z cukrem waniliowym.
3. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i serkiem mascarpone - ja zrobiłam to mikserem.
4. Do masy żółtkowo-serkowej dodajemy ubite białka i łyżką powoli mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
5. Do pucharków nakładamy zimną masę truskawkową i przykrywamy ją kremem z mascarpone, dowolnie dekorujemy i delektujemy się...:)

PS. Przepis na 4 porcje deseru, przy założeniu, że pucharek nie jest większy niż standardowa szklanka do whisky;)

niedziela, 6 lutego 2011

Orzeźwiający koktajl z bananów i kiwi


SKŁADNIKI:
- 1 banan
- 4 małe kiwi
- pół cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Kiwi i banana obrać i zmiksować. W zależności od tego jak bardzo były dojrzałe owoce i jak kwaśne napoje lubimy - dodajemy taką ilość soku z cytryny:)