niedziela, 20 lutego 2011

Placuszki serowe


SKŁADNIKI (przepis na 2 osoby):
- około 1,5 kostki twarogu (ok. 350g)
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 3 jajka
- konfitura np. z czarnych pożeczek

PRZYGOTOWANIE:
1. Ser utrzeć z żółtkami.
2. Białka ubić na sztywną pianę.
3. Dodać dwa rodzaje mąki, sól i białka - i całość ostrożnie wymieszać.
4. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
5. Rozgrzać patelnię z tłuszczem (patelnia powinna być dobra, teflonowa, bo smażenie placuszków to najtrudniejszy element przepisu) i smażyć małe placuszki (wielkość łyżki stołowej). Generalnie ciasto jest dość   ciężki i lepiące, dlatego małe placuszki lepiej się odwraca na patelni (nawet dobrej:)
6. Idealne na śniadanie:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.