czwartek, 17 lutego 2011

Camembert marynowany

Oryginalny przepis (z Kulinarnego Atlasu Świata) zakłada marynowanie sera zwanego hermelinem i pochodzi z kuchni czeskiej. Hermelin wydaje mi się smaczniejszy niż nasze spolszczone camemberty, ale z racji pewnej odległości dzielącej mnie od granicy czeskiej, do przygotwania tej przystawki posłużyć musi Turek. Pierwowzór sugeruje również przecięcie serka wertykalnie, nafaszerowanie go czosnkiem, papryką i ziołami i złożenie z powrotem w cały serek, ale chciałam spróbować po swojemu:)


SKŁADNIKI:
- 2 serki typu camembert
- 5 ząbków czosnku
- 3 małe listki laurowe
- łyżeczka oregano
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- inne ulubione zioła, można dodać ostrą papryczkę, rozmaryn, tymianek
- oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
1. Sery pokroić w ćwiartki, czosnek pokroić w cienkie plasterki
2. Serki umieścić w misce lub słoiku, dodać wszystkie zioła i przyprawy.
3. Całość zalać oliwą z oliwek, przykryć folią aluminiową lub czymś innym i odstawić na kilka dni
4. Podawać jako przystawkę, np. do piwa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.