czwartek, 31 grudnia 2009

Golonka pieczona w piwie

31.12 w Poznaniu w mięsnym można dostać głównie golonkę, taki lokalny zwyczaj - Nowy Rok trzeba przywitać dorodną goloneczką.



SKŁADNIKI:
- 5 średniej wielkości golonek peklowanych
- włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, por)
- butelka dobrego piwa (ja użyłam Pilnesra Urquella, ze względu na specyficzną goryczkę)
- listek laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć, obrać i w całości wrzucić do garnka z wodą wraz z golonkami. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Potem wyjąć z wody i ponacinać w krzyżyki skórę golonki i włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiekać, polewając od czasu do czasu piwem, aż skórka zbrązowieje a mięso będzie miękkie.

RADA:
Idealnie komponuje się z kapustą na ciepło lub bigosem oraz z puree z grochu.

środa, 30 grudnia 2009

Nietradycyjna sałatka ziemniaczana

[jeszcze nie wypróbowane]

SKŁADNIKI:
800g ziemniaków
3 łodygi selera naciowego
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
10 czarnych oliwek
1/2 szklanki rosołu
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, łyżeczka bazylii, czosnek granulowany, szczypta białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach - obrać i pokroić w plastry. Rosół wymieszać z oliwą, octem i przyprawami i tak przygotowanym sosem zalać ziemniaki. Łodygi selera pokroić w plasterki i wrzucić na 5 minut do gotującej się wody. Cebule i ogórki pokroić w plasterki. Przygotowane warzywa dodać do ziemniaków i wymieszać. Wierzch przybrać oliwkami. Najlepiej przygotować 24h przed podaniem.

Bigos

Aby zrobić swój pierwszy bigos trzeba przejrzeć kilka przepisów i wybrać z każdego, co się nam podoba. Potem trzeba go tylko zrobić, posmakować i jeśli przypomną nam się smak z dzieciństwa, to to był właściwy przepis. Moje bigosowe inspiracje czerpałam:

SKŁADNIKI:
1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg surowej białej kapusty
30 dag wędzonego boczku
3 szt. kiełbasy śląskiej
10 suszonych polskich śliwek
1 winne jabłko
kilka kawałków pieczonego mięsa, szynki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 duże garście suszonych grzybów
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty, tymianek, majeranek, odrobina rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:
1. kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka i podlać wodą lub wywarem z mięsa, kiełbasy lub bulionem. Dodać 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, skórkę od wędzonego boczku i gotować na małym ogniu 1 godzinę.
2. grzyby i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić.
3. posiekać białą kapustę
4. wyjąć skórki z boczku z gotującej się kapusty i dodać białą kapustę, obrać jabłko, pokroić o dodać do kapusty - gotować kolejną godzinę.
5. pokroić kiełbaski, boczek wędzony, szynkę, cebulę i podsmażyć na patelni. zgnieść 2 ząbki czosnku i dodać pod koniec smażenia.
6. jeżeli woda odparuje można podlewać wodą z zalanych grzybków i śliwek.
7. dodać podsmażoną kiełbasę, boczek, mięso, szynkę i gotować dodatkową godzinę.
8. wiadomo, że najlepszy jest bigos podgrzany po raz któryśtam, smaki musza się wymieszać, więc najlepszy jest po paru dniach.



...jak pisał wieszcz Adam w „Panu Tadeuszu”:
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”