poniedziałek, 2 stycznia 2012

Cukiniowe zawijasy

Pogoda za oknem wiosenna. Wiosenny deszczyk. Poranna mgiełka. Okolice 10 stopni na plus? Przecież pamiętam, taki chłodny czerwiec! Tylko trochę za szaro... Ale co tam, ja bym nie dała rady szarości? Pokonać można ją zieloną zupą brokułową, wiosenną zapiekanką, kanapkami o zapachu słonecznych pomidorów, pełne zieleni sałatki też dają radę! To wszystko pojawiało się na moim blogu ostatnimi czasy. To mój swoisty protest przeciwko zimowej szarości na talerzu... Zieleń w pewnych formach jest dostępna także zimą.


Cukiniowe zawijasy to kolejna zdrowa przekąska na imprezy, których w najbliższych tygodniach nie powinno zabraknąć. Pomysł na to, aby zawinąć coś w cukinię zaczerpnęłam stąd [klik]. Do precyzyjnego przygotowania wstążek cukinii najlepsza jest pozioma obieraczka do warzyw (coś na kształt tego), a aby nieco "odchudzić" zawijaski, zamiast smażenia pasków cukinii wybrałam gotowanie na parze.



SKŁADNIKI (ok. 12-15 zawijasów):
- 1 mała cukinia
- pół pudełeczka serka typu philadelphia
- pieprz czarny
- jeden mały ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
- garść rukoli

PRZYGOTOWANIE:
1. Układamy umytą cukinię na desce do krojenia i poziomą obieraczką do warzyw przygotować ścinamy pasy cukinii.
2. Pasy cukinii gotujemy kilka minut na parze.
3. Serek mieszamy z ogórkiem i doprawiamy pieprzem.
4. Na ostudzony pasek cukinii układamy serek od lewej do prawej, do około 3/4 długości paska.
5. Na warstwę serka układamy parę listków rukoli.
6. Zwijamy od lewej do prawej i spinamy wykałaczką. Zawijas gotowy!

Przepis dodany do akcji Fit Na Wiosnę :)

20 komentarzy:

  1. Na pewno w dniu jutrzejszym będę robić, mam wszystkie składniki. Choć rukoli brakuje, ale to akurat nie problem, może być bez... Mi by tam jeszcze łosoś wędzony pasował

    OdpowiedzUsuń
  2. @Basiu: właśnie to jest w nich najlepsze, że wiele składników idealnie pasuje jako nadzienie zawijaska i można dostosować to do tego co aktualnie mamy w lodówce:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zielono mi, zielono i pysznie! Dość szarości, słońca!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta zieleń podnosi mój optymizm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. @Kamila: mogę skandować razem z tobą!:)

    @asica: dzięki, pozdrawiam:))

    @kulinarne-smaki: o tak, należy podkreślać terapeutyczne znaczenie tej przystawki:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio dominuje u Ciebie zieleń, nadzieja na nowy rok? :))

    OdpowiedzUsuń
  8. @Auroro: Nowa Nadzieja jak w Star Wars:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. zielono, pysznie i zdrowo :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. fajnie, smacznie, prosto i elegancko za razem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. @Dusia & @kachna: w końcu trzeba być fit na wiosnę!:) pozdrawiam!

    @Aga: dzięki, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto, pysznie, lekko, zielono- to lubię! Przepis jak znalazł na fit-akcję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale to fajnie wygląda :), świetne są takie przekąski. A do cukinii przekonałam się całkiem niedawno, więc tym bardziej podoba mi się Twoja propozycja :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajna przekąska i pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  15. styczeń zzieleniał ze... smakowitości Twoich ;) wszak prawie juz wiosna ;) pozdrawiam noworocznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. @kikimoro: cieszę się, że przepis przypadł ci do gustu:)

    @alucha: dziękuję:) ja z kolei na nowo przekonuję się do bakłażanów:)

    @Kermeet: dzięki! pozdrawiam!

    @Magda: o tak pogoda za oknem (niemalże) rozpieszcza: wczoraj i dziś nawet wyszło słońce! a skoro tak - to wiosna na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie pyszności na Twoim stole! i jakie lekkie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Lekka przekąska zawsze jest na topie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo apetyczne i kolorowe przekąski!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.