środa, 6 kwietnia 2011

Klopsy w sosie pomidorowym

Dziś wieczorem wybieramy się z Misiem na 1,5 tygodnia do znajomych do Monachium (i będę miała ograniczony dostęp do internetu i pewnie do kuchni, więc raczej nastąpi mała przerwa na blogu:), dlatego dziś przedsmak podróży do krainy mięcha, piwa, knödli i słodkiej gorczycy - w postaci klopsów w sosie pomidorowym (o smaku Worcestershire, co już jest mało bawarskie, ale za to bardzo smaczne:).


Sos Worcestershire to wspaniałe odkrycie smakowe. Za wikipedią: "Oryginalna receptura na sos Worcestershire zakłada wykorzystanie octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków". Nadaje potrawie niepowtarzalny smak, który trudno porównać do czegokolwiek innego - jest kwaśny, bo na bazie octu, jest pikantny i ma to "coś", co jest jego specyfiką i pewnie dlatego trudno znaleźć odpowiednik tego smaku :)

SKŁADNIKI,
klopsy:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 kromki żytniego chleba
- pęczek pietruszki
- pół pęczka cienkiego szczypiorku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- bulion warzywny
sos:
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki sosu Worcestershire
- troszkę soli ziołowej

PRZYGOTOWANIE:
1. Odciąć twarde skórki chleba żytniego, a miąższ namoczyć w wodzie.
2. Do miski wrzucić mięso mielone, odciśnięty chleb żytni, poszatkowaną pietruszkę i szczypiorek, sól i pieprz oraz jajko - z tych składników wyrabiamy mięsko i formujemy kuleczki.
3. Kuleczki gotujemy w bulionie przez około 10-15 minut.
4. Przygotowujemy sos: w rondelku podgrzewamy przecier pomidorowy wymieszany z sosem Worcestershire i doprawiamy solą ziołową.
5. Idealnie komponuje się z białą kaszą gryczaną.


11 komentarzy:

  1. Jejku, wyglądają przepysznie Twoje kuleczki mięsne ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakbym je miała obok siebie to z pewnością bym uległa

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany jakie pyszności. Odkryłam kolejny smakowity blog. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Goh! Cudne te klopsy - dawno nie jadłam, więc wpraszam się na taki talerz, ale to chyba po Twoim powrocie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hehe, zapraszam dziewczęta, częstujcie sie:) @Gosia, zajrze na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Klopsy pierwsza klasa. Muszę sobie odmrozić moje, które zachomikowałam na czarną godzinę.

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają rewelacyjnie. ten sosik, zieleninka- pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie klopsiki:) Sos wygląda na bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piękne, kształtne kuleczki :) mmm...I to jeszcze z kaszą gryczaną! Cudny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przeraziła mnie ilość sosu worcestershire w przepisie... ten sos ma specyficzny, bardzo wyrazisty smak... ja raz przesadziłam do strogonowa z ilością (mam z firmy heinz) to wyszedł kwaśny jakby nadpsuty...
    ewa

    OdpowiedzUsuń
  11. @Ewa: mi ten smak odpowiadał (użyłam takiego), chodziło mi o to aby zmienić smak przecieru pomidorowego na jakiś konkretny - i smakowało mi to, mąż też nie narzekał:) ale oczywiście jest to tylko przyprawa, więc można ją dodać do sosu wg własnego uznania. ja np. mam niezbyt miłe skojarzenia z sosem HP, który powodował u mnie podobne wrażenia jakie ty miałaś z worcestershire, sprawiał że sos właśnie smakował zbyt kwaśno i "nieświeżo";)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.