niedziela, 3 kwietnia 2011

Focaccia z cebulą i ziołami


Pyszny aromatyczny placek cebulowy! Przepis znalazłam w dodatku do wyborczej "Palce lizać" nr. 13(17) i jestem nim zachwycona. To takie proste, a jednocześnie takie dobre:) Zapieczona cebula dodaje chlebkowi słodkiego smaku, aromatyczne zioła nadają mu treść, a świeże ciasto drożdżowe niepowtarzalne wrażenia.



Nazwa tego płaskiego chlebka, jak podaje Wikipedia, pochodzi od łacińskiego słowa focus oznaczającego "środek, centrum", ale także "kominek, piec", który zwykle znajdował się w samym centrum domu. Chlebek ten był popularny już w czasach starożytnego Rzymu, a niektórzy twiedzą, że przepis ten pochodzi od Etrusków lub starożytnych Greków.



SKŁADNIKI:
- 500g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży piwnych (ja użyłam zwykłych świeżych drożdży)
- 200ml wody
- 2 duże białe cebule
- oliwa z oliwek
- sól
- ulubione zioła suszona - ja użyłam lubczyku i rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Z mąki usypać kopczyk, po środku zrobić dziurkę, dodać 2 łyzki oliwy i 0,5 łyżeczki soli, a następnie wlać w nią drożdże.
2. Ciasto energicznie zagniatać i wyrabiać przez około 10-15 minut.
3. Gdy ciasto zrobi się gładkie, uformować z niego kulę i ułożyć ją w misce nasmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na okolo 40-60 minut.
4. Po tym czasie, ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego placek, który przenosimy na blachę wysmarowaną oliwą. Można wyłożyć ciastem całą blaszkę, ja zrobiłam małe okrągłe placki (wielkości dłoni).
5. Posmarować ciasto 4 łyżkami oliwy rozrobionej z wodą, i posywpać solą, palcami zrobić wgniecenia w cieście i odstawić na pół godziny [ups! ten punkt przepisu przeoczyłam, ale i tak wyszło pysznie;]
6. Placki obłożyć krążkami cebuli i posypać ulubionymi ziołami. Ja część placków posypałam lubczykiem, a drugą część rozmarynem. Piec około 15-20 minut w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (240-250 stopni).




11 komentarzy:

  1. Naprawdę super :) jakiś czas temu robiłam z ziołami i oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no, no ,no, wyglądają obiecująco, pewno niebawem skuszę się i zrobię coś podobnego..

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam focaccię, a z taki mi dodatkami szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, ze tak mało. Jeszcze poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy jeszcze nie robiłam focacci z cebulą ale czas najwyższy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no no wygląda super! a drożdże piwne to gdzie dostanę?

    OdpowiedzUsuń
  7. MM...ale pyszności. Tak się naoglądałam Twojej focacci, ze się głodna zrobiłam... Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  8. he, no to mnie zagięłaś:> przepisałam listę składników z gazety i nawet nie pomyślałam, że to mogą być jakieś inne drożdże od zwykłych (nie suszonych) i użyłam oczywiście zwyczajnych drożdży:) ale poszperałam w necie i można kupić np tu: http://browamator.pl/ (dział surowce => drożdże) i pewnie jeszcze na innych stronach miłośników domowego wytwórstwa piwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. też zwróciłam uwagę na ten przepis z Palce Lizać. Twoje wykonanie jeszcze bardziej mnie do niego zachęciło. pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  10. @kabka: zedytowałam składniki w zakresie drożdży:)
    a co do focaccii, to naprawdę polecam:) i jeśli kogoś zachęcę do spróbowania, to będzie mi bardzo miło:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczy przepis! Uwielbiam! Ubrzoskwiniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.