czwartek, 31 marca 2011

Kurczak stir & fry z masłem orzechowym

Kolejna odsłona przepisów z masłem orzechowym. Tym razem przepis wygrzebany z mini książki kucharskiej "Potrawy z kurczaka". Jest to ekspresowe i proste danie, smakuje orientalnie, ale bardziej indonezyjsko niż chińsko:) Najlepiej przygotowywać to danie w woku, bo składników jest dość dużo (zanim pieczarki i cukinia zaczną puszczać wodę i się kurczyć) i zwykła duża patelnia okazuje się za mała.


SKŁADNIKI:
- 1 duża pierś kurczaka
- 300 g małych pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1 słoiczek/ puszka mini kolb kukurydzy
- pół tacki kiełków fasoli mung
- pół limonki + skórka starta z z tej limonki
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- pieprz
- łyżeczka mango w proszku
- czarny sezam do przybrania
- makaron chiński jajeczny



PRZYGOTOWANIE:
1. Pokroić pieczarki w plasterki, cukinię w krążki, a kolby mini kukurydzy kroimy na 3 części, pierś kurczaka pokroić w kostkę.
2. Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
3. Mięso smażyć na oleju przez minutę, cały czas mieszając.
4. Dodać cukinię, kukurydzę i pieczarki, smażyć przez 5 minut nadal mieszając.
5. Dodać kiełki, masło orzechowe, sos sojowy, sok i skórkę z limonki i smażyć kolejne 2 minuty.
6. Kurczaka podawać z makaronem chińskim, wszystko posypane czarnym sezamem.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam stir-fry:) A Twoje jest tak pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne danie! Tyle warzyw= bardzo zdrowe :) Faktycznie zbiegłyśmy się myślami i przygotowałyśmy coś azjatyckiego :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że wszystkich składników w domu nie mam, bo już bym zrobiła :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.