sobota, 15 stycznia 2011

Pasta kanapkowa z awokado



SKŁADNIKI:
- duże dojrzałe awokado (dojrzałe czyli miękkie, a po rozkrojeniu ma maślaną konsystencję)
- pół cytryny lub limonki
- 2 płaskie łyżeczki suszonej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeży, chrupiący chleb
- sól
- opcjonalnie: ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę a miąższ wybrać łyżeczką i przełożyć do miseczki. Dodać wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Miąższ podusić widelcem na w miarę gładką masę (można blenderem, ale wtedy większość awokado zostaje na końcówce miksującej). Dodać oliwę, bazylię i doprawić solą. Opcjonalnie można dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowaną pastą można smarować kanapeczki. Przygotować najlepiej tuż przed podaniem, bo pomimo dużej ilości cytryny awokado może ściemnieć i wtedy nie wygląda tak apetycznie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.