sobota, 27 sierpnia 2016

Surówka z cukinii

Taka surówka z cukinii to prawdziwe wybawienie dla tych, którzy cierpią na cukiniową klęskę urodzaju. Ma ładny zielony kolor i można ją przygotować w kilku wariantach. Czego chcieć więcej? Do tego cukinia ma właściwości odchudzające (niska kaloryczność i niska zawartość tłuszczu), działa alkalizująco (odkwasza organizm), a zawarty w niej potas zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.


SKŁADNIKI:
- 3 cukinie do 30 długości 
- 1 cebula
- sól
- pieprz 
- płatki papryki chilli

Dodatki do wyboru:
- cytryna, oliwa (lub ich mix)
- jogurt albo śmietana 
- majonez



PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
2. Dodać poszatkowaną cebulę oraz wszystkie przyprawy
3. Cukinia puści soki i trochę zmniejszy objętość - część tych soków można odlać jeśli zamierzasz dodać jogurt lub śmietanę, żeby nie rozwodnić za mocno surówki.
4. Surówkę można zjeść w wersji podstawowej lub doprawić cytryną i oliwą, albo dodać jogurt, śmietanę lub majonez.


6 komentarzy:

  1. Też taką robiłam i zapomniałam o niej. Dzięki za przypomnienie. Jak miło Cię widzieć:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, spoko, a blogowanie to pourlopowy zryw, powoli już stygnie mój zapał;)

      Usuń
  2. Zdecydowanie mi się podoba, no i cierpię na klęskę urodzaju :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to cieszę się, że mogłam zainspirować:)

      Usuń
  3. Nie jadłam w ten sposób. Przypomina mizerię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też gdy mnie tym częstowano w pierwszej chwili myślałam ze to mizeria:)

      Usuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.