czwartek, 12 listopada 2015

Makaron z anchois

Listopad przywitał nas bardzo przyjemną pogodą, ale chłodniejsze dni z pewnością niebawem do nas dotrą. W takie dni nie ma nic przyjemniejszego od talerza makaronu z dużą dawką witaminy C (pietruszka, cytryna) i szczyptą rozgrzewających papryczek chilli. 


Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem w ramach naszej akcji Makaron na Cztery Pory Roku (odsłona jesienna) - pamiętacie?  Ponownie dzięki: 
zmobilizowałam się do przygotowania dla Was tego dania, na które przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera i który od tamtej pory często powtarzam.


SKŁADNIKI:
- porcja makaronu penne dla 2 osób
- jeden słoiczek anchois wraz z olejem w którym się marynowały
- 1 mała cytryna
- mały pęczek pietruszki - drobno posiekanej
- 4-5 łyżek bułki tartej 
- pieprz i płatki papryki chilli

PRZYGOTOWANIE: 
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Na rozgrzanej patelni przyrumienić bułkę tartą, zmniejszyć ogień i dodać anchois wraz z olejem, wymieszać aż anchois się rozpadną
3. Dodać odrobinę startej skórki i sok z całej cytryny.
4. Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i mieszamy z bułką tartą i anchois. 
5. Wykładamy na talerz, posypujemy obficie natką pietruszki, doprawiamy pieprzem i płatkami chilli wg uznania.



9 komentarzy:

  1. Wspaniałe składniki, jesienny makaron idealną ma formę!
    Lubimy Cię mobilizować! Prawda Dziewczyny!
    Buziole!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteście boskie! Gdyby nie Wy już dawno popadałabym w blogową odchłań niepamięci!

      Usuń
  2. Pewnie, że lubimy!
    Szczególnie, jeżeli po tej mobilizacji powstają takie pyszności.:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteście skarbnicą inspiracji i motywacji:) dziękuję !

      Usuń
  3. Super przepis! I idealny pomysł jak nie ma się zbyt wiele czasu ;)
    Mam nadzieję, że na kolejne mobilizacje dasz się namówić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, takie szybki przepisy to moja specjalność:) a co do kolejnych odsłon - to jestem na tak!

      Usuń
  4. Pyszny szybki i aromatyczny:-) Bardzo chętnie go przygotuje jutro na obiad:-) Mam nadzieję, że na kolejne akcje MMMAKowe dasz się namówić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, uwielbiam wszystko co w panierce! Okazuje się że nawet makaron komponuje się w przyrumienioną bułką tartą:) a co kolejnych mmmaków - to już mnie namowilyscie:)

      Usuń
  5. Świetna kompozycja smaków. Zasiadłabym z wielką ochotą nad takim talerzem :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.