wtorek, 13 sierpnia 2013

Bruschetta i lekka sałatka

Jak sobie radzić kulinarnie w tak gorące dni? Jaki obiad przygotować, aby był lekki, niemęczący i orzeźwiający? Hmmm... Wróć. Upały już minęły, ale gdy zaczynałam pisać tego posta trwały w najlepsze i były oczywiście tak męczące, że nie dałam rady dokończyć tego wpisu:) Niemniej jednak sezon pomidorowy trwa i należy go celebrować, bo wkrótce i on minie, podobnie jak te ostatnie upalne tygodnie.


Proponuję lekką sałatkę z chińskim makaronem błyskawicznym, kukurydzą, zielonym ogórkiem, koperkiem i paluszkami surimi - wszystko to skropione cytrusowym dressingiem, a do tego "na zagrychę" soczyste bruschetty! Użyłam makaronu z zupek chińskich, bo nie trzeba go długo gotować. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórek, pokroiłam na kawałeczki, odcisnęłam nadmiar soku i schłodziłam, więc moje bruschetty były prawdziwie orzeźwiające:)


SKŁADNIKI:
bruschetta:
- słodkie, dojrzałe pomidory
- bagietka
- listki bazylii (ja użyłam głównie bazylii czerwonej, ale chyba jednak zielona jest bardziej efektowna)
- dobrej jakości oliwa z oliwek
- czosnek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
sałatka z surimi:
- makaron chiński blyskawiczny
- 10 paluszków surimi
- puszka kukurydzy
- 2 małe zielone ogórki
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka majonezu
- oliwa z oliwek
- sok i skórka z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:
1. Bagietkę pokroić na kawałki i opiec w tosterze,
2. Ząbek czosnku obrać i przekroić na pół, a następnie wcieramy go w każdy opieczony kawałek bagietki
3. Skropić delikatnie tak przygotowane kawałki bagietki dobrą oliwą z oliwek (można posmarować pędzelkiem:)
4. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić w kostkę, odcedzić z nadmiaru wody.
5. Dobrze odsączone pomidory nakładać na opieczone i wysmarowane czosnkiem i oliwą kawałki bagietki (tuż przed podaniem! bo bagietki muszą być chrupiące:)
6. Doprawić gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym pieprzem
7. Aby przygotować szybką sałatkę z surimi, należy w pierwszej kolejności zaparzyć wrzątkiem błyskawiczny makaron chiński i odstawić na chwilę aby zmiękł.
8. Do miski wrzucamy kukurydzę, pokrojony w kostkę zielony ogórek, pokrojone w kostkę/plasterki surimi, koperek i odsączony z wody makaron i wszystko ostrożnie mieszamy
9. Aby przygotować cytrusowy dressing należy zmieszać majonez, 2-3 łyżki oliwy i sok i skórkę z połowy cytryny - najlepiej w shakerze do dressingów, ale można tez wykorzystać mały słoiczek z nakrętką, tudzież po prostu wymieszać wszystko dokładnie łyżeczką w szklance. Tak przygotowanym dressingiem skrapiamy naszą sałatkę i szybkie wakacyjne danie  gotowe!:)



A to co zostanie można na drugi dzień zabrać do pracy, do tego świeża chrupiąca bułeczka z piekarni i mamy super bento!:)

19 komentarzy:

  1. :)))
    I bardzo dobrze, że upałów nie ma! Ja chcę jesień, koniec kropka :P
    Dziś siedzę w skarpetkach i bluzie i mi dobrze :)

    Uwielbiam bruschettę, uwielbiam sałatki z makaronem z zupek i uwielbiam surimi! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, bo ja jest chłodno to przynajmniej można się ciepło ubrać, a w takie upały, to nawet rozebranie się do nagości nie pomaga, a w klimatyzowanym biurze strajkują moje zatoki :/

      cieszę się że trafiłam w twoje gusta:)))

      Usuń
  2. strasznie smacznie! muszę ją w końcu zrobić :)

    może masz ochotę na rozdanie kulinarne u mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja do pracy poproszę! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki zestaw na wynos jest świetnym rozwiązaniem:)

      Usuń
  4. Ja tam wolę się smażyć i lekko jeść, niż znowu marznąć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, no wszystkim się nie dogodzi:))) ale lekko jeść można pewnie zawsze:)

      Usuń
  5. adio pomidory....

    OdpowiedzUsuń
  6. sałatkę to może innym razem, ale te bruschettki... niommniom...

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak, za pomidorami będę tęsknić najbardziej. Popieram celebrowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te zimowe substytuty już się zbliżają... :(

      Usuń
  8. I ja przyłączam się do celebracji pomidora:-)A bruschetta i u nas teraz na porządku dziennym;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niby to takie proste, a jednak nie robimy tego tak często - u nas jednak rządzi pomidor ze śmietaną i cebulką:)

      Usuń
  9. Cześć :)

    Chciałabym Cię zaprosić do udziału w konkursie, w którym do wygrania są m.in. wygodne, silikonowe, składane lunchboxy :)
    http://breakfast.blox.pl/2013/08/Lunchowy-konkurs-na-5-te-urodziny.html

    pozdrawiam serdecznie
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  10. apetycznie wyglada. az sie glodna zrobilam :-P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.